13 dobrih razloga zašto je limun voćka koju uvek treba imati u kući

Gotovo da nema toga što limun, odnosno sok iz njega, ne mogu da isprave, poboljšaju ili izleče. Postoje čak i naučni dokazi da limun smanjuje rizik od nastanka kancera i srčanog udara. Pogledajte listu razloga zašto je jako bitno limun uvek imati u kući:

Pomaže protiv bubuljica

Premažite bubuljice limunovim sokom. Kiselina će dopreti i do najdubljih naslaga mrtvih ćelija kože i učiniti da pore budu čiste.

Otklanja jutarnju mučninu

Oštar ukus i aroma smanjuju mučninu i smiruju želudac.

Za lep miris

Limunov sok može da bude odlična zamena za dezodorans ako se stavi ispod pazuha, jer se bori protiv bakterija koje prouzrokuju loš miris praveći pH vrednost kože kiselijom.

Pomaže srcu

Kako je bogat vitaminom C, suprotstavlja se slobodnim radikalima u telu. Nizak nivo antioksidanasa, a naročito vitamina C, povezani su sa povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara, jer slobodni radikali oksidišu holesterol koji se drži za zidove krnih sudova, što dovodi do začepljenja arterija.

Masna kosa

Tanka, slaba kosa, posledica je prevelike aktivnosti lojnih žlezda, najverovatnije zbog loše ishrane ili neke bolesti. Limunov sok može da smanji masnoću kose. Ulijte sok jednog limuna u šolju vode i polijte time mokru kosu umjesto završnog ispiranja.

Bubrezi

Citrusna kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka bolnog kamena u bubregu – svakog jutra pijte čašu vruće vode u koju ste iscedili malo limuna. Na taj način, stimulisaćete peristaltiku (talasaste kontrakcije mišića crevnog kanala koje pomeraju hranu duž digestivnog trakta), i sprečiti konstipaciju, odnosno zatvor. Takođe, pijući ovaj napitak svakodnevno, ubrzaćete metabolizam.

Zaustavlja štucavicu

Sisajte krišku limuna da biste štucanje držali pod kontrolom.

Borba protiv kancera

Stručnjaci koji se bave kancerom, otkrili su da jedna hemijska komponenta u kori limuna može da spreči razvoj ćelija raka. Osim toga, sugeriše se da ista supstanca stimuliše jetru da razlaže toksine, uključujući i potencijalne kancerogene. Smatra se da limun aktivira enzim glutation, koji se bori protiv karcinogena u telu.

Lakše disanje

Ako se borite sa sinuzitisom, “lekovi” od limuna mogu da vam pomognu. Isprobajte kombinaciju tople vode i malo ljute papričice za smanjenje sluzi. Ili, pomešajte čašu vode, sok od pola limuna i dosta soli, to sipajte u plitku posudu, nagnite se nad tim najprije na levu stranu, levom nozdrvom “usisajte” vodu koja bi trebalo da počne da izlazi kroz desnu. Nežno izduvajte nos, pa ponovite postupak na drugu stranu.

Lek za suva usta

Zbog određenih lekova, događa se da imamo manjak pljuvačke, što ume da bude neprijatno. Kako biste stimulisali protok pljuvačke, dodajte sasvim malo limunovog soka u vodu i to mućkajte u ustima.

Borba protiv virusa

Nikada nemojte da potcenite moć vrućeg napitka od limuna u situacijama kada treba da se izborite sa prehladama i gripom. Napitak će smiriti iritaciju i redukovati histamin – hemikaliju koja prouzrokuje upale, začepljen nos, suzne oči …

Šećer u krvi

Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promenljivog nivoa šećera u krvi zbog čega žudimo za slatkom hranom. Ako poprskate jelo sa limunovim sokom, smanjićete efekat šećera u krvi za 30 odsto. Korišćenje limunove kore tokom kuvanja osiguraće ravnomerno raspoređivanje šećera po celom krvotoku. Ribu i piletinu poprskajte limunovim sokom, a koru dodajte u supe i salate.

Za vitkost

Limun je odličan za detoksikaciju organizma, pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava asimilaciju masnoća, može da pomogne pri održavanju idealne telesne težine.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.