15 DANA DO POČETKA ŠKOLSKE GODINE: Saveti za učenje i bolje raspoloženje tokom školovanja by Branka Stojanović

Za nekoliko nedelja polazimo u školu. Da li su vam nedostajale klupe na kojima su šestarom urezana imena đaka prošlog veka? Verovatno jedva čekate da budete redari da biste svakog dana pedantno obrisali tablu. Ili obožavate da odgovarate hemiju kod “najbolje” profesorke u školi. Da li i vi imate ovakve misli pre početka školske godine? Zašto mislite da u školi mora sve biti tako crno i da će ova školska godina biti isto tako naporna kao i prethodna ili čak teža? Priznajem da vam ne mogu promeniti zadatke iz matematike i tako vam olakšati školske dane, ali vam mogu pomoći u otklanjanju predrasuda o školi i predložiti nekoliko trikova za uspešnije učenje.

1) Nemojte odmah prvog septembra razmišljati o najgorim stvarima koje će vam se desiti u školi. Krenite u školu sa pretpostavkom da ćete se sresti sa drugarima koje dugo niste videli i konačno ćete moći da razmenite sve tračeve sa letnjeg raspusta.

2) Kupite ili napravite planer, tako da svaki put kad vam profesor najavi kontrolni odmah to zapišite da ne biste zaboravili i takođe odredite dane kada ćete to gradivo da naučite. Poslednjeg dana pred test odvojite vreme samo za obnavljanje, a ne za učenje par poslednjih lekcija za test.

3) Učite svakog dana. Ne postoji dan kada smete da kažete: “Ja danas nemam ništa da učim”. Odmah posle škole naučite sve lekcije koje ste tog dana obrađivali u školi.

4) Nemojte učiti noću. Osim što ćete tako oštetiti svoj vid, 50% gradiva nećete savršeno savladati.

5) Svakog dana obucite nešto zanimljivo za školu. Nemojte ići u garderobi koja umesto vas govori: „”Kako će ovaj dan biti dosadan”.

6) Što se tiče gradiva, moj savet je da ga stvarno naučite, a ne da idete sa pretpostavkom da vam to nikada neće trebati. Ako već dozvolite sebi da nešto ne naučite, onda je bolje napraviti puškice nego ne otići na test. Ako pravite puškice, nemojte se koristiti forama iz prošlog veka, da pišete na papirićima, rukama, noktima.. Budite profesionalci. Podeliću svoj izum sa vama ako obećate da nikome nećete reći za to. Kupite jednu veliku drvenu olovku. Uključite lampu iznad nje i šestarom urežite gradivo. Molim vas još jednom da se stvarno potrudite da naučite lekcije, a da puškice koristite samo u vanrednim situacijama.

7) Da ne bismo pričali samo o dosadnom gradivu koje će vam praviti društvo narednih godinu dana, red je došao na ulepšavanje. Znam da ste odmah pomislili na šminkanje i lepo oblačenje, ali ponekad treba i rizikovati. Moj savet je da potpuno promenite frizuru. Verujte mi, ja to radim svake godine i stvarno utiče na povećanje samopouzdanja.

8) Da bi vam učenje bilo zanimljivije, ukrasite svoje sveske. Na prvoj strani napišite nekoliko motivacionih rečenica koje ćete čitati svaki put kada uzmete tu svesku. Provereno, deluje!

9) Iskoristite avgust da pročitate sve lektire koje imate za sledeću godinu. Znam da zvuči nemoguće, ali ja sam za ovih 16 dana avgusta već pročitala 4 lektire. Tako ćete imati više slobodnog vremena u toku školske godine.

10) Kupite knjige i sveske na vreme. Sigurno ne želite da se gurate sa ostalom decom na berzama knjiga ili da 31. avgusta čekate u redu u knjižarama. Ako ste u mogućnosti, svake godine kupite novu pernicu. Tako će vam biti zanimljivije da učite.

11) Treba da znate da se “laktate”, kako svi kažu. Ako već vidite da vam knjiga iz fizike neće trebati, nemojte davati novac uzalud, već od tih para kupite nove patike.

12) Samopouzdanje, verbalna sposobnost i verbalna fluentnost. Verujte u sebe i budite sigurni u to što govorite. A da biste to uspeli morate dobro da naučite gradivo i da imate samopouzdanja da bez zamuckivanja i zastajanja pričate o temi koju ste dobili za odgovaranje. Ako niste dovoljno spremni, koristite verbalne sposobnosti. Pričajte što jasnije i razgovetnije, od jedne rečenice napravite tri, dajte svoje mišljenje o tome i onda pogledajte profesora i dajte mu znak da ste završili izlaganje. Verbalnu fluentnost koristite u 90% slučajeva samo sa prijateljima ili ipak neprijateljima. Verbalna fluentnost je sposobnost da odmah znate da odgovorite uglavnom ma neku lošu primedbu ako već ne možete da pređete preko toga. To nije ni nalik na svađu, samo uzvraćete duplo osobi koja je htela da vas ponizi. Tu vam ne mogu pomoći teorijski, moraćete u praksi da se izvežbate. Ono što vam najviše može pomoći je da puno čitate i gledate filmove. Tako se stiče precizniji i prošireniji vokabular.

Mislim da nema potrebe da vam pričam o podvlačenju pasusa markerima, pravljenju podsetnika ili dodatnom učenju iz enciklopedija, jer ste to verovatno do sad već čuli ili pročitali. Nadam se da će vam moji saveti pomoći i u mnogo čemu olašati ovu školsku godinu. Najbitnije je da odmah na početku nemate najgore mišljenje o školi i to je 70% uspešnog školovanja.

Pošto znam da časopis HEJ! čitaju deca i tinejdžeri uzrasta otprilike od osme do dvadesete godine volela bih da mi pišete na instagram profil @_samo_branka o kojim biste temama voleli da vam pišem u budućem periodu, nešto što je vama zanimljivo, saveti koji su vam potrebni ili nešto što vas je jako potreslo. Do sledećeg čitanja, srdačan pozdrav!

Autor: Branka Stojanović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.