SOS: Šta učiniti kada nemate neki cilj?

Pozdrav! Vaš časopis čitam često i imate vrlo zanimljive naslove i odlično napisane tekstove, odlučila sam da Vam pišem, a odgovor je poželjno da mi napišete ovde. Imam 17 godina. Idem u 3. srednje, u saobraćajnu školu i vremenom sam shvatila da je smer koji pohađam suficitarna. :/ Većina iz razreda ne znaju šta će nastaviti, ali to opušteno prihvataju. Moja majka živi u Nemačkoj i razmišljala sam da tamo odem, međutim, ova škola se tamo ne priznaje. Stvarno ne znam šta da radim dalje u životu, a činjenica da trebam ići na fax me čini depresivnom. Šta učiniti kada nemate neki cilj? Ranije sam htela pedagogiju ili psihologiju, ali mi je koleginica rekla da se posao teško pronalazi. Da li je možda najbolje krenuti nešto vanredno učiti ili da pokušam studirati informatiku, ipak nisam baš upućena šta je potreno za taj fax. Znam da je tekst duuug, ali biću Vam zahvalna kakav god mi odgovor napišete.

SAVET: Za početak, bez panike! Ovo jeste period kada donosiš jednu važnu životnu odluku, ali imaj na umu da imaš još vremena da razmisliš. Mi ti savetujemo da se ne oslanjaš previše na ono što ti drugi govore. Istina je da se treba raspitati i čuti različita mišljenja, ali konačna odluka treba da bude samo tvoja. Na internetu možeš da pronađeš većinu informacija koja ti je potrebna: možeš da pogledaš listu smerova koji su ti dostupni u zemlji, a ako već imaš mogućnosti, raspitaj se i za one u inostranstvu; potraži šta sve možeš nakon završene svoje srednje škole, da li za neke smerove na fakultetima postoje posebni uslovi i sl. Ukoliko ne nađeš potpune informacije a nešto te baš zainteresuje, ne ustručavaj se da pronađeš telefon ili mejl tog faksa i da se detaljnije raspitaš. Kada pogledaš koje su sve opcije, razmisli šta je to što tebe najviše interesuje, uzmi jedan papir i ispiši ih sve, a zatim ispiši za/protiv argumente. Fakultet jeste velika promena, ali se ubrzo navikneš i često ti to bude jedan od lepših perioda u životu, pa nema potrebe da budeš baš toliko prestravljena. Važno je da znaš, da šta god da odlučiš, ništa nije konačno, ne moraš se u životu fokusirati samo na jednu oblast. Takođe, uvek postoje edukacije, kursevi i sl. putem kojih možeš steći iskustva u različitim oblastima, i to ti može olakšati da uvidiš šta ti najbolje leži. Srećno sa odabirom!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.