SOS: Drugarice me izbegavaju

usamljena devojčica

Dragi Hej, ja sam jako tužna. Niko sa mnom neće da se druži. Drugarice me zovu samo kada nemaju ni sa kim drugim da budu. Ako se neko pojavi, odmah mene zaborave. Ne živim sa mamom i tatom, nego kod hranitelja i često čujem da pričaju o tome. Bojim se da me zato izbegavaju. Kako da nađem drugarice?

Savet: Ako misliš da te deca izbegavaju zbog tvoje porodične situacije, možda bi najbolje bilo  da popričaš sa odraslima o tome. Na to se, znamo, nikada nije lako odlučiti, ali je u tvojoj situaciji to najbrže rešenje. Razredni starešina ili ljudi kod kojih živiš bi mogli da ti pomognu. Niko, pa ni tvoje drugarice, ne bi smeo da te izbegava na osnovu toga što je tvoja životna priča drugačija. Možda tvoje drugarice nisu ni svesne koliko greše, pa je potrebno da im neko objasni situaciju na način na koji će razumeti i koji će im pomoći da uvide koliku grešku prave.

Ukoliko nisi sigurna da je ovo uzrok, razmisli najpre da li si izabrala prave devojčice za druženje. Ako se ponašaju loše prema tebi, trebalo bi da im to staviš do znanja. Ukoliko ne budu promenile ponašanje, probaj da razmisliš da li u tvom okruženju ima dece sa kojima nisu pokušala da se družiš? To ne moraju biti drugarice iz kvarta ili iz razreda. To mogu biti deca sa treninga, sa sekcija, iz sestrinog ili bratovljevog razreda… Okreni se drugim devojčicama koje možda nisu toliko popularne, ali imaju slična interesovanja kao ti. Sigurni smo da u tvojoj okolini postoje devojčice i dečaci koji će se rado družiti sa tobom. Daj im priliku!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.