SOS: Upomoć, ne uspevam da smršam!

ne mogu da smršam

Jako sam se ugojila. Imam 68kg i ne sviđa mi se što sam debela, i želim da budem mršava kao neke moje drugarice iz odeljenja. Počela sam da manje jedem i počela sam jesti voće, povrće, ovsene kaše itd, ali nisam uspela da skinem koji kilogram. Redovno radim vežbe i kućne poslove, ali sam jako malo smršala. Ja ne volim da budem debela, nego želim da budem mršavija i da imam lep izgled. Kako ću da skinem kilograme i da budem mršava?

SAVET: Pre svega treba da znaš da, čak i da imaš neki kilogram viška, ne znači da ne izgledaš lepo ili da su drugarice iz odeljenja na bilo koji način bolje ili lepše od tebe. Postoje žene sa tvojom kilažom koje su manekenke, modeli, uspešne glumice i jako, jako lepe žene. Ipak, ako tebi smeta tvoja kilaža i ako baš želiš da smršaš, samo napred. Ali, moraš biti strpljiva. Kada promene navike u ishrani i kretanju, ljudima treba otprilike dve nedelje da izgube jedan do, najviše, dva kilograma. Sve iznad toga se smatra nezdravim mršavljenjem.Izbegavaj slatkiše, brzu hranu i peciva, nemoj jesti grickalice, a na spisku namirnica koje nisu poželjne su i gazirani i negazirani sokovi sa puno šećera. Trudi se da izbaciš grickanje između obroka. Sa druge strane, jako je važno da zadržiš pet zdravih obroka tokom dvana. Tri glavna obroka: doručak, ručak i večeru i dve manje užine, idealno bi bilo da budu voćne. Izgladnjivanje ti neće pomoći da ubrzaš mršavljenje, nego će ti ozbiljno uticati na zdravlje, a to ni tebi, ni nama nije cilj. Uz to, biraj vežbe koje sagorevaju puno kalorija: trčanje, preskakanje vijače, penjanje uz stepenice. Šetaj kada god možeš i gledaj da ti šetnje traju duže od 30 minuta. Još jedan savet: nemoj stajati na vagu svakoga dana. Promene, kao što smo napisali, su obično sporije nego što očekujemo, a svakodnevno merenje može te demoralisati. Odredi jedan dan u nedelji kada ćeš kontrolisati kilažu, to je sasvim dovoljno. Ukoliko ni uz ove savete ne budeš zadovoljna rezultatom, obrati se odraslima: roditeljima ili pedijatru. Oni će ti pomoći da na pravi način, bez gladovanja, postigneš željenu težinu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Foto: Vidmir Raic/Pixabey

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.