5 najvećih neistina o ishrani u koje ste slepo verovali!

Treba piti što više vode, krompir i testenina debljaju, doručak je najvažniji obrok… Koliko puta ste čuli ove savete? Verujemo da vam je više dosadilo “čavrljanje” o tome šta je zdravo a šta ne, naročito ako vaga ne pokazuje ni kilogram manje a vi ste već treću nedelju na dijeti. Istražujući literaturu ali i isprobavajući na sebi, doc. dr sc. Alen Ružić otkrio je da većina nas pogrešno veruje u neka široko rasprostranjena pravila o zdravoj ishrani.

Ovo je 5 najvećih mitova o ishrani u koje morate prestati da verujete, naročito ako želite da smršate.

Doručak se ne sme preskočiti

Doručak je zaista najvažniji obrok, nezaobilazan za decu i mlade osobe, međutim, osobe koje sem viška kilograma nemaju druge zdravstvene probleme, a koje ne osete potrebu da doručkuju, ne moraju se prisiljavati na to. Čaša ceđenog soka ili jedna voćka sasvim su dovoljne za pokretanje energije.

“Načelo za osobe koje su na dijeti jeste da jedu u ono doba dana kada osete glad. Naravno, ne smeju zaboraviti na računanje kalorija i na pravilo da 2h pre spavanja nema hrane.” kaže dr Alen Ružić

Krompir i testinina debljaju

“Nije istina da krompir i testenina goje.” naglašava dr Ružić. Naime, krompir je niskokalorična (68 kcal/100 g) namirnica i odličan sastojak dnevnog obroka. Goji krompir koji  upije mnogo ulja jer masnoće imaju visoku (900 kcal/100 g) kalorijsku vrednost. Testenina ima 350 kcal pre kuvanja i 175 kcal u 100g nakon kuvanja. Zapamtite, goje sosovi koji imaju puno kalorija zbog visokog udela masnoće. Ako testeninu pripremite bez masnoće i uz veću količinu povrća, imaćete ispred sebe zdrav i ukusan obrok koji neće uticati na vašu kilažu.

Maslinovo ulje je dobro za mršavljenje

Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju možemo konzumirati ali je, kao i ostale masnoće, vrlo kalorična. Maksimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 supene kašike). Svako ko želi da smrša, trebao bi da se pridržava ovoga. I da, salate ne prelivajte uljem. Umesto toga, iscedite pola limuna.

Sir je zdrava namirnica

Sirevi su visokomasni proizvodi čiji uticaj na zdravlje zavisi od brojnih faktora (vrsta i poreklo mleka, uzgoj životinja koje daju mleko) i od tehnologije. U toku mršavljenja proporučljivo je da se unos istih maksimalno redukuje

Treba piti što više vode

“Ni jedno piće, pa ni vodu ne treba konzumirati u toku obroka” kaže dr Alen. Kada jedemo i istovremeno pijuckamo, nesvesno ubrzavamo unošenje hrane a dokazano je da osobe koje brzo jedu imaju izrazitu sklonost ka gojenju. U toku obroka, suredsredite se samo na hranu i uživanje u njoj.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.