5 saveta kako da odabereš pravu srednju školu

Završavaš osnovnu školu i čeka te bitna odluka o odabiru srednje škole. Kako da izabereš pravu školu u kojoj ćeš se osećati prijatno i moći da iskažeš sve svoje potencijale? Upis u srednju školu može biti jako stresan ako nisi siguran šta te interesuje ili ako te zanima više oblasti. Zato smo pripremili par saveta za tebe kako da lakše odabereš pravu školu:.

1. Informiši se o školi
Ovo je bitna odluka u tvom životu i iako posle većine srednjih škola možeš da upišeš skoro sve fakultete, u njima se usmeravaš na određenu oblast i posle ti je lakše da nastaviš time da se baviš. Istraži sve informacije o školi pre nego što se odlučiš za nju: koje oblasti se uče u njoj, po čemu je poznata, šta je razlikuje od drugih, kakav je školski život, kakvi su profesori itd. Na sva ova i slična pitanja treba da odgovoriš pre nego što upišeš neku srednju školu.

2. Posavetuj se sa svojim roditeljima
Roditelji ti mogu dati dobar savet o tome na šta da obratiš pažnju u izboru srednje škole. Iskusniji su i već su prošli kroz sve to, pa svakako treba da uzmeš u obzir i njihovo mišljenje. Oni su tu da te usmere, ali ne i da odluče umesto tebe, jer ćeš na kraju krajeva ti morati svaki dan da ideš u tu školu.

3. Zamisli sebe u toj školi
Jedna od najbitnijih stvari jeste da ti sebe vidiš u srednjoj školi koju planiraš da odabereš. Idi do škole, prošetaj hodnicima, popričaj sa učenicima, vidi da li ti odgovara, jer ti ćeš tu morati da provedeš naredne 3 ili 4 godine.

4. Šta tvoji prijatelji upisuju
Prvi dan u novoj školi gde ne poznaješ nikoga može biti jako strašan i lakše je kad imaš svog druga ili drugaricu iz osnovne da to prolazi s tobom. Ali ovo svakako ne treba da ti bude bitan faktor u odluci, jer tako možeš da završiš u srednjoj školi koja ti ne odgovara i da učiš nešto što te apsolutno ne zanima. Ne moraš da brineš, upoznaćeš novo društvo, ali treba da održavaš kontatke i sa svojim prijateljima iz osnovne.

5. Razmisli o tome šta te zanima
Na kraju je najbitnije da upišeš školu u kojoj ćeš se baviti stvarima koje te interesuju, jer u suprotnom ne samo da ćeš imati loše ocene, već ćeš biti i nesrećan. Prosto je, ako te zanima matematika i lako se snalaziš sa brojevima, upiši matematički smer u gimnaziji ili neku tehničku školu, ili ako spadaš u veliku većinu kojoj matematika ne ide od ruke, razmisli u čemu si dobar. To može biti umetnost, jezici, prirodne nauke, neki zanat itd.

Ako te zanima gluma, režija, filmska i muzička produkcija, novinarstvo, fotografija, komponovanje, aranžiranje itd, onda je srednja škola Artimedia pravi izbor za tebe! U toku je upis u Artimediju, pa ako te interesuju ove oblasti i želiš da radiš različite kreativne projekte, prijavi se za besplatno testiranje pozivom na broj 011/30-66-369.

Kada učiš ono što voliš sve je mnogo lakše!

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.