6 trikova koji će ti pomoći da ubrzaš svoje čitanje i naučiš više

Prosečna brzina čitanja iznosi otprilike 300 reči u minuti. Uz pomoć ovih saveta, ovaj rezultat možeš triput nadmašiti, tvrdi autor teksta objavljenog na sajtu Reader’s Digest.

Uprosti tekst

Ne, ne treba da vadiš olovku i papir; možeš to učiniti u svojoj glavi – naročito ako si uzela da čitaš novinski članak ili zahtevnu reportažu. Jednostavno pročitaj prva dva pasusa odabranog teksta kako bi dobila pregled njegovih najbitnijih tačaka i u nastavku skači ka svakom sledećem pasusu čitajući samo prvu rečenicu. Ovo su vežbe za mozak koje ti pomažu da postaneš pametnija.

Koristi štapić

Poznato nam je da korišćenje prsta za čitanje može da učini kao da si se vratila u drugi razred osnovne škole, ali to je jedan od najjednostavnijih načina da povećaš brzinu čitanja. Ukoliko ne želiš da koristiš prst, onda upotrebi olovku ili hemijsku ispod linije teksta kako bis usmerila pogled. Cilj je da pomerate štapić sa svakim redom sve brže. Moraćeš da grupišete reči kako bis uspešno nastavila sa čitanjem.

Ne vraćaj se na pročitano

Stručnjaci kažu da regresija ili ponovno vraćanje na već pročitani tekst kod prosečnog čitaoca iznosi 30% od ukupno provedenog vremena uz knjigu. Upotreba štapića bi trebalo da ti pomogne da prekineš s tom navikom, ali i svest o tome koliko ti to vremena oduzima može biti od koristi.

Umanji subvokalizaciju

Subvokalizacija je fensi izraz koji označava izgovaranje reči u sebi (ili sebi u bradu) dok ih čitaš. Istraživači su svesni da nije sasvim moguće iskoreniti takvu naviku, ali da je izvodljivo smanjiti je. Žvakanje žvake ili slušanje (instrumentalne) muzike može te odvratiti od čitanja sebi u bradu. Kako bi sebi dokazala da je moguće utišavanje svog unutrašnjeg glasa, pokušaj da izgovori: “Jedan, dva, tri” naglas dok čitaš u sebi. Bićeš iznenađena koliko još možeš da usvajaš.

Praktikuj samo aktivno čitanje

Kako bi sprovela gorenavedeno, moraš se u potpunosti posvetiti tekstu. Šta očekuješ da ćeš pronaći u tekstu? Koji je osnovni razlog zbog kojeg želiš da naučiš odabrani materijal? Ako ono što čitaš nije nešto čemu bi se u potpunosti posvetila, preskoči ga. Um koji luta usporavaće tvoje čitanje.

Probaj aplikacije za brzo čitanje

Aplikacije kao što je Spreeder koje upotrebljavaju ubrzanu serijsku vizualizaciju (RSVP), ubrzavaju čitanje tako što uklanjaju varijablu vremena koje je potrebno vašim očima za čitanje stranice. Većina ovih aplikacija to postiže tako što brzo osvetli jednu ili dve reči istovremeno na ekranu. Možeš podesiti aplikaciju na broj reči u minuti koje želiš da prođeš i prilagodiš taj broj po potrebi.

Izvor: rd.com

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.