7 saveta za bolje čitanje

Uzmeš da čitaš novu knjigu preko vikenda, ali ne pročitaš ni celo prvo poglavlje, ali si već zbunjena i ne znaš o čemu se radi. Zašto? Ne brini, nije ništa strašno. Ne može svako odmah sve da shvati i da u trenutku postane profi čitalac. Evo nekoliko saveta koji ti mogu pomoći:

1. Hvataj beleške dok pišeš

Nemoj da hvataš beleške samo oko bitnih stvari, njih ćeš svakako da zapamtiš. Koncentriši se na detalje, kao i na metafore i razna druga skrivena značenja koja možda nećeš odmah shvatiti

2. Koristi lepljive papiriće da obeležiš delove knjige

Jako je korisno da obeležiš neke karakteristične delove koji mogu biti bitni za rasplet knjige. Takođe, ukoliko zaboraviš ime nekog lika, ovako ćeš se vrlo brzo podsetiti.

3. Podvuci markerom delove koji ti se sviđaju

Na primer, neke dobre citate ili nešto što te inspiriše možeš da podvučeš pa kasnije negde zapišeš da imaš. Ili bitan događaj za glavnog lika, kako bi te kasnije podsetilo o čemu se radi.

4. Pročitaj deo knjige više od jednom

Nekada prosto pretrčiš preko teksta i ne shvatiš ga baš najbolje. Ali, ukoliko se vratiš i ponovo pročitaš taj isti deo, primetićeš i sitne detalje koji ti možda nisu zapali za oko prvi put. Tako će čitanje biti vrlo jednostavno za tebe.

5. Potraži reči kojima ne znaš značenje

Mnoge reči imaju više značenja, pa bi možda trebala da ih potražiš da bi shvatila u kakvom kontekstu su upotrebljene.

6. Razmišljaj dok čitaš

Čitanje trteba da ti bude zanimljivo i da ti razvija moždane vijuge. Razmišljaj dok čitaš, zapitaj se, rešavaj misterije i probleme. Osim što će ti biti zanimljivo, može ti pomoći i da razumeš samu radnju.

7. Napravi svesku sa lepim rečima i/ili citatima iz knjige

Ovakve stvari ti mogu pomoći pri pisanju školskih sastava, na primer. Tako ćeš proširiti svoj vokabular i delovati mnogo zrelije.

Priredila: Nikoleta Jovičić

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.