Sve što niste znali o aknama

Tinejdžersko doba je prepuno izazova i iskušenja – poslednje što ti u ovom trenutku treba je problematična koža

Od izbijanja akni niotkuda i masnog lica koje se nekontrolisano sija, do onih čudnih bubuljica zbog kojih ti se čini da svi gledaju baš u tebe, problemi sa kožom umeju da budu vrlo frustrirajući i neprijatni.

Ako si tipičan tinejdžer, verovatno ti se čini da si jedini sa aknama. Međutim, istina je da se od 30 do 90% adolescenata u nekom momentu odrastanja bori sa ovim problemom. Akne su čak toliko česte da se u neku ruku smatraju normalnim delom puberteta. Ipak, to saznanje ti ne znači mnogo dok u ogledalu gledaš tu ogromnu bubuljicu koja ti baš sad nije trebala…

Dermatolozi smatraju da akne predstavljaju zapaljensko oboljenje kože, sa promenama u lojnim žlezdama i folikulima dlake. Često imaju hroničan tok, a uglavnom se javljaju na licu, grudima i leđima. Zabeležene su kod oba pola, ali je uočeno da se devojke češće obraćaju lekaru.

Postoje mnoge zablude vezane za nastanak akni. Kao prvo, akne nisu obična kožna infekcija. Uzrok je složena interakcija hormonskih promena, sebuma, preteranog razmnožavanja inače bezopasnih bakterija, zapaljenja… Takođe, nema dokaza da određene vrste hrane mogu uticati na tok bolesti. Nedostatak lične higijene nije uzrok pogoršanja akni, a preterano česta, neadekvatna i agresivna nega može učiniti da promene postanu vidljivije i bolnije.

Devojke često primećuju da se stanje lica pogoršava pre nastupanja menstrualnog ciklusa, što nastaje usled hormonskog disbalansa. Gusta ili masna šminka, čačkanje i istiskivanje akni, tesna odeća, koja izaziva konstantno trenje kože i vlažnu sredinu, nisu saveznici u borbi za lepše i čistije lice.

Ali, najvažnije od svega je zapamtiti da uvek postoji način za poboljšanje, stoga se ne treba ustezati da se potraži pomoć dermatologa. On će odrediti pravi način terapije prilagođen baš tebi…

Foto: Promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.