Ako vodiš psa na more ovo moraš da znaš

Ukoliko si odlučila da ideš na more ovog leta i imaš psa kog bi volela da povedeš sa sobom, daćemo ti par stvari koje ćeš morati da proveriš pre nego što sa psom kreneš na put, ali i kako da ga bezbedno prevedeš preko granice i super se zajedno sa njim provedeš na moru.

1. Da li je smeštaj u koji dolaziš pet friendly
Pet friendly je oznaka koja odobrava unošeje psa bez problema u objekte koji je poseduju. To možeš proveriti sa vlasnikom tog smeštaja a sigurno će biti naznačeno i na sajtu te kuće ili hotela u koji ideš.

2. Potrebna dokumentacija
Ukoliko psa vodiš u zemlje koje su članice EU potrebno je sledeće – da je pas vakcinisan protiv besnila i raznih bolesti, da poseduje mikro čip ili tetovir broj, potrebna je i potvrda o zdravstvenom stanju (ne starija od 48h), titar test – izdaje laboratorija ovlašćena od strane EU i sertifikat za izlazak iz zemlje – izdaje nadležna Republička veterinarska inspekcija.

3. Način na koji ćeš transportovati psa
Ukoliko putuješ kolima obrati pažnju na tekst o kom smo već pisali, a ukoliko putuješ avionom, zatraži informaciju od avio kompanije kojom letiš, jer su pravila transporta ljubimaca veoma precizna.

4. Ponašanje na plaži i šetalištima
Imaj u vidu da nekim ljudima neće prijati što je tvoj pas mnogo blizu njih npr. na plaži. Iako ti znaš da je tvoj pas druželjubiv, mnogi ljudi to neće razumeti i zabrinuće se za svoju ali i bezbednost svoje dece, zato imaj razumevanja za njihove čudne reakcije.

5. Visoke temperature i mogućnost toplotnog udara
Psi mogu veoma lako doživeti toplotni udar tokom letnjih meseci. Zato je važno da ne budu izloženi direktnom suncu u najtoplijim časovima. Takođe se pobrinite da uvek imaju pristup vodi za piće.

Autor: Nevena Ruvidić, UMS, Letnja škola novinarstva

Foto: Thinkstock Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.