Aromatizovanom vodom protiv letnjih vrućina

Leti se često poseže za vodama i sokovima koji su prepuni veštačkih dodataka, šećera i kalorija te nisu dobri za naš organizam. Donosimo vam ideju da kako brzo, jednostavno i jeftino napravite osvežavajući napitak koji će vaše telo regenerisati, vratiti mu potrebne elektrolite i utoliti žeđ za vreme letnjih vrućina.

Sve što nam je potrebno je bokal u koji ćete dodati vodu, omiljeno voće i povrće.

U bokal od 1 litra stavimo narezano voće i povrće na dno posude. Dodamo led po želji i napunimo vodom. Pripremljeni napitak može se konzumirati odmah, ali preporuka je da se napitak stavi u frižider na nekoliko sati kako bi voće i povrće pustili svoju aromu.

Kombinacije su beskonačne, a ujedno ćete se iznenaditi koliko jeftinije i zdravije možete proći.

Prednosti domaćih aromatizovanih voda:

-niskokalorične su, lagane i osvežavajuće.

-ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju probavu, pomažu gubitku telesne težine.

-čiste telo od nakupljenih toksina.

-štite organizam od delovanja slobodnih radikala zahvaljujući sadržaju antioksidansa (voće).

Limun, narandža i đumbir smanjuju kiselost organizma

Narandža će pomoći u detoksikaciji organizma kao i ubrzavanju probave jer u sebi sadrži vlakna tj. pektin koji ubrzava probavu i smanjuje smanjuje tegobe zatvora. Osim bogatstva nutrijenata snažan je antioksidans pa štiti naše telo od delovanja slobodnih radikala. 


U kombinaciji s narandžom dodaćemo limun koji je odličan detoksikant. Zahvaljujući sadržaju  limunske kiseline pomaže u sagorevanju kalorija, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, a njegovo alkalizirajuće delovanje smanjuje kiselost organizma.

Jagoda i limeta za vitkost

Jagodu s razlogom nazivaju kraljicom vitke linije jer ovo prekrasno voće sadrži malo kalorija i šećera, a izuzetno je bogata vodom. Jagode ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv pa su blagi detoksikanti, bogatesu kalcijumom i manganom, odličan su izvor vitamina C, štite organizam od slobodnih radikala i ubrzavaju cirkulaciju. U vodu ćemo dodati još i limetu – osvežavajuće citrusno voće koja poboljšava probavu i bogat je izvor antioksidansa. Kombinacija jagode i limete daje posebnu notu ovoj vodi.

Krastavac i maline za aktivne

Maline su male sočne bobice neodoljivog okusa, u sebi sadrže pravo bogatstvo prehrambenih vlakana, ubrzavaju probavu te pomažu u sagorevanju kalorija, imaju nizak glikemijski indeks, sadrže rezervatrol koji je snažan antioksidans, a osim toga imaju i protivupalno delovanje. U vodu ćemo dodati krastavac – letni osvežavajući i hidratantni zalogaj, niske kalorijske vrednosti koji čisti organizam od nakupljenih toksina i vraća potrebne elektrolite. Ko želi može dodati i đumbir i tako poboljšati pozitivne učinke ovog napitka.

Izvor: Zdravo i slasno

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.