Biti kraljica dremki je potpuno ok!

Dremanje je jedan od najboljih načina na svetu da se opustiš. Bilo da si ostala budna do kasno da završiš nešto što radiš ili si pravila maraton filmova sa drugaricama, ako budeš odvojila malo vremena da dremneš osećaćeš se budnije i produktivnije posle. Ma koliko teško bilo pronaći vremena za dremanje pored svih obaveza, vredno je toga. Evo nekoliko dobrih stvari kod dremanja koje možeš da pokažeš mami ako se bude žalila kako previše spavaš.

Poboljšava pamćenje
Naučno je dokazano da kratko spavanje tokom dana pomaže da lakše pamtimo informacije i detalje. Tako da ako imaš problema sa lekcijom u školi ili spremaš govor, nemoj da se teraš da iz cuga sve odradiš. Bićeš spremnija ako daš svom mozgu da obradi informaciju dok ti odmoriš.

Bićeš budnija i svesnija
Kolika je zapravo verovatnoća da ćeš završiti svoj deo kućnih poslova ili bilo šta produktivno uraditi dok si umorna? Najverovatnije sićušna ako uopšte i postoji. Ali ako dopustiš sebi da dremneš, bićeš odmornija i spremna da se uhvatiš u koštac sa bilo kojom obavezom.

Bolje raspoloženje
Manjak sna vodi ka nervozi i manjku pozitivnosti, a da ne pominjemo koliko pogoršava tugu ili anksioznost. To uopšte nije dobro. Popodnevna dremka može da ti vrati bolje raspoloženje. Samo pazi da ne bude duža od 30 minuta jer bi onda mogla da se osećaš više pospano i dezorijentisano nego oporavljeno.

Smanjuje stres
Ponekad kada nas preoptereti stres ne možemo da razmišljamo kako treba i sve deluje kao da se raspada. To je pravi čas da se skloniš i osvežiš um kratkim odmorom. Tako mu daješ priliku da radi kako treba.

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.