Evo zašto te bole grudi tokom menstruacije i kako to da ublažiš

bol-u-grudima

Ponekad, za vreme PMS-a pomisliš kako bi bilo bolje da si dečak, zato što te grudi toliko bole da ne možeš ni da ih pipneš. Važno je da znaš da ne bi trebalo da brineš, zato što postoji objektivan razlog zašto je to tako.

Hormonske promene su razlog zbog kog grudi bole. Nivo hormona raste i opada zavisno od mesečnog ciklusa. Dva, koja su najveći krivci za bol u grudima su progesteron i estrogen.
Dve nedelje pre menstruacije, nivo ta dva hormona raste. To utiče na vezivno tkivo u grudima, i one postaju otečene i bolne. U većini slučajeva devojke osećaju bol na obe strane, često najviše u gornjem delu u blizini pazuha i to najjače onu nedelju neposredno pre menstruacije. Kad ona dođe, nivo hormona se ponovo vraća u normalu, pa je za dan, dva, sve opet kao što je i bilo. Bol nestaje i grudi su opet uobičajene veličine.

Naravno, neke devojke su više osetljive na te hormonalne promene. To objašnjava zašto neke boli jače, a neke manje. Takođe, bol mogu pojačati i kontraceptivne pilule. Organizam se na njih mora naviknuti, kombinacija hormona u pilulama i tvog prirodnog telesnog hormona može uzrokovati jaču bol.

Kako bi izbegla da te grudi jednom mesečno jako bole, možeš da praktikuješ neke stvari koje će to ublažiti. Pre svega redovno vežbaj, izbegavaj preslanu hranu  dve nedelje pre menstruacije, izbegavaj kofein… Ukoliko te baš jako bole, možeš popiti i tabletu protiv bolova.

Možeš da pokušaš i sa toplim ili hladnim oblozima: stavi ih nekoliko minuta, 2-3 puta dnevno na jako bolna mjesta (nekome odgovara toplo, nekome hladno, otkrij sama).

Još nešto je jako važno ako želiš da smanjiš bol u grudima. Svakako pripazi na brushalter! Tih dana je najbolje da nosiš sportski grudnjak, koji te neće stezati i dodatno iazazivati bol.

Izvor: okjeok.hr
Foto: Thinkstock

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.