Loše navike zbog kojih ti bubuljice izlaze na istom mestu

Sigurno si se nebrojeno puta pitala zašto ti se neka bubuljica javlja uvek na istom mestu, ili bar u neposrednoj blizini.

Često su na tvojoj bradi, na čelu, na jednom delu lica i taman nestanu, a onda se posle nekoliko dana ponovo pojave. Važno je da znaš da na to utiču neke loše navike koje radiš, a ovo su neke od najčešćih.

Dodirivanje

Ukoliko uporno dodiruješ bubuljicu ili miteser, prstima i noktima prenosiš prljavštinu i bakterije na to već upaljeno mjesto, ali i stimulišeš protok krvi u to područje. Tako se mogu pojaviti i dodatne bubuljice baš na tom mestu.

Čačkanje

Ovako takođe možeš da proširiš bakterije, tako da pore pored bubuljica postaju plodno tle za nastanak novih. Ukoliko skineš krasticu, tek zarasla koža postaje ponovo otvorena za novi nalet bakterija.

Istiskivanje

Za ovo valjda ne moramo ni da ti govorimo da ne radiš. Ipak, znamo da je teško suzdržati se. Samo da znaš da kada istisneš bubuljicu, iz nje uvek iscuri i malo krvi, pa se stvara tle za novu upalu i novu bubuljicu. Da ne govorimo o ožiljku, koji je skoro zagarantovan.

Foto: Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.