Budi deo kampanje Inspiring Girls 

Po uzoru na uspešnu kampanju “Inspiring girls” iz Velike Britanije, organizacija CRTA iz Beograda je pokrenula istoimenu kampanju i u Srbiji. Ova kampanja se danas realizuje u Španiji, Italiji, Brazilu, Čileu i još nekoliko zemalja.


U okviru kampanje uspešne žene se vraćaju u škole gde posvećuju sat svog vremena godišnje razgovoru sa devojčicama od 10 do 15 godina. Do sada su speed dating događaji održani u više osnovnih škola u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kraljevu na kojima su devojčice imale priliku da razgovaraju sa ambasadorkom Kanade, glumicama, astrofizičarkama, televizijskim voditeljkama, sportiskinjama, dizajnerkom jahti i mnogim drugim ženama najrazličitijih profesija. Na ovaj način, u opuštenom i neformalnom razgovoru, devojčice dobijaju motivaciju da budu vredne i istrajne u ostvarivanju svojih snova, kao i informacije o raznovrsnim zanimanjima.

Istraživanja pokazuju da se i devojčice i dečaci u Srbiji češće odlučuju za zanimanja, odnosno škole i smerove koja se smatraju „tipičnim“ za njihov pol. Podaci takođe pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Takođe, žene su znatno manje plaćene iako se nalaze na istim poizicijama i obavljaju iste poslove kao muškarci.

Kampanja teži da inspiriše devojčice da ostvare svoje snove, da budu ono što žele i da im činjenica da su ženskog roda ne predstavlja prepreku, već podstrek za dalje napredovanje.U kampanju u Srbiji aktivno će biti uključeni i dečaci. Želimo da budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame… kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

Ako poznajete inspirativne žene koje su voljne da nam se pridruže ili je vaša škola zainteresovana da organizuje ovakve susrete, pridružite nam se. Sve informacije možete naći na sajtu inspiringgirls.rs  a možete i da ih pratite  facebook profila, instagrama  i twittera.

Foto: Vladimir Opsenica, CRTA

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.