Čime su vas plašili kad ste bili mali?

Baš kao i danas, nekada su roditelji primenjivali različite “tehnike” kojima su plašili svoju decu, ne bi li na taj način od njih stvorili odgovorne, zdrave, vaspitane i pristojne ljude.

Poješće te Babaroga, odneće te Cigani, ako lažeš porašće ti nos,…bile su samo neke od mnogobrojnih pretnji koje su deci uterivale strah u kosti a koje današnjim klincima zvuče smešno.

1. Nemoj ići u mrak, poješće te Babaroga

Većina dece je Babrogu zamišljala kao staru, gadnu i pogurenu staricu sa velikim dlakavim maldežom na vrhu nosa koja je uz pomoć metle jezdila mračnim predelima. Kada se tome doda i ona poznata dečja pesmica: “Postoji jedna pećina stroga u kojoj živi Babaroga,.. “nije ni čudo što su se od ovakve “pojave” nekadašnji klinci ježili od staha.

2. Ako piješ kafu porašće ti rep

Iz osećaja zapostavljenosti dok deca gledaju svoju majku kako svako jutro sa komšinicom ispija crnu kafu, rodila se želja za isprobavanjem ovog gorkog napitka koji je za decu oduvek bio zabranjen. Iako se ne zna poreklo ovog zaplašivanja, nema veze, nekako je trebalo decu odvratiti od kafe. Neko je to smislio, neko krenuo da prenosi..

3. Ako me ne budeš slušao, zovem policiju

Da, dobro ste pročitali, nekada su se deca zaista plašila čika u plavim uniformama. U prošlosti (bližoj) policajci su se doživljavali kao dobri momci koji su sprovodili zakone i kažnjavali one loše koji su činili ružna dela. Pa samim tim, deca su smatrala ako i oni postanu “negativci”, čike u plavom će ih odvesti daleko od roditelja i to ni manje ni više nego u zatvor. Zbog velikog broja filmova koji ih prikazuju u negativnom kontekstu, zbog nepresušnih viceva na temu policije, psovki koje im građani upućuju na ulici, današnja deca imaju drugačije mišljenje o ovoj profesiji. Za većinu današnje dece, policajci više nisu tako opasni i moćni momci.

4. Ako lažeš, porašće ti nos

Poreklo ovog straha svima je kristalno jasno, a za njega je najzaslužniji drveni dečak Pinokio iz istoimene bajke Karla Kolodia kome je nakon izgovorenih laži porastao dugački nos. Ako uzmemo u obzir da je ova teorija tačna, danas bi ulicama grada hodalo na hiljade “Pinokia”.

5. Ako budeš psovao, poješće ti maca jezik

Ne postoji ni jedno dete koje barem jednom nije izgovorilo neku psovku koju je inače sigurno čuo u njegovom okruženju i to uglavnom od roditelja. Iako mačka nije predstavljala neko mitsko natprirodno biće, nije bilo deteta koje istog trenutka nije “zanemelo” posle ove izgovorene pretnje.

6. Ako ne budeš prao ruke, dobićeš gliste

Higijena je osnovna kultura, a treba znati da bakterije i bakcili najradije u naš organizam dospevaju preko ruku. Stoga, ruke treba redovno prati. Nekada su, kao i danas, klinci mrzeli da peru ruku pa su stariji morali nekako da im “doskoče”. Sama pomisao da će nepranjem ruku, njihov stomačić ugostiti male ljigave valjkaste crve, ledila im je krv u žilama.

7. Ako ne budeš dobar, odneće te Cigani

Zbog njihovog nesvakidašnjeg načina života, odnosa prema školi, okolini, Cigani ( Romi) nisu predstavljali omiljenu populaciju. I kad dete pomisli da će toplinu svog doma zameniti, čergarskim životom u nekom “Karton” naselju u okolini, uspeh roditelja nakon ove rečenice, bio je zagarantovan.

Ovo je samo jedan broj rečenica kojima su nas plašili u detinjstvu. Setite se još nekih i podelite ih sa nama da se svi zajedno opet nasmejemo! 🙂

Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.