Cimet je prijatelj zdravlja

Jedan od zaštitnih znakova zime je sigurno cimet. Ali, osim što lepo miriše i specifičnog je ukusa, cimet ti može biti odličan prijatelj u poboljšanju zdravlja.

Između ostalog, konzumacija čaja od cimeta je jedan od najboljih načina za regulaciju šećera u krvi. Priprema je vrlo jednostavno, ostavi vodu da prokuva i dodaj jednu kašičicu cimeta te pusti da odstoji 15 minuta. Voda će poprimiti smeđu boju, a sve što trebate je procediti i popiti.

Cimet je odličan i u borbi s problemima probavnog sistema. Priprema je ista kao kod čaja, samo što je potrebno u vodu dodati i nekoliko listova nane. Sve pusti da odstoji desetak minuta, procedi i napravi doze za tri šoljice koje ćeš popiti tokom dana. Ovaj začin je također efikasan i kod mršavljenja jer deluje kao antioksidant, a najbolje ga je konzumirati u obliku čaja sa kašikom meda, najbolje pola sata pre doručka.

Ako imaš problema s bezvoljnošću i umorom, u svoju jutarnju kafu dodaj trećinu čajne kašiku cimeta, a ako ne još nisi počela da piješ kafu, isto možete da uradiš sa smoothiejem, kašom ili supom.

Za bolji san, dodajte jedan štapić cimeta u zagrejano mleko i popij ga sat vremena pre odlaska na spavanje.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.