Čudne stvari koje tvoje telo radi tokom leta…

OK, na znojenje smo već svi navikli. Ali naš organizam se u ovom periodu ponaša čudno i kad su druge stvari u pitanju…

Vrti ti se u glavi
Zašto nam se leti češće događaju vrtoglavice?Zato što srce pumpa krv po celom telu, a kad nam je vruće, jako se znojimo pa srce pumpa još jače kako bi što brže ohladilo naše telo. Zbog tog velikog napora srca, može nam se zavrteti u glavi. Da bi izbegla vrtoglavice, skloni se u hladovinu.

Menja ti se boja kose
Izlaganje suncu pomalo uništava pigmentaciju dlake pa većina nas dolazi smora s nešto svetlijom kosom. No iako super zvuči to što boravkom na plaza dobijaš i besplatne pramenove, sunce šteti kosi, stoga koristi šešir ili neka zaštitna ulja.

Postaješ snažnija
Verovala ili ne, to je tačno! Ultraljubičasto zračenje tera našu kožu da stvara vitamin D, koji, kako tvrde stručnjaci, jača kosti.

Pospana si
Znaš onaj glupi osećaj kad nakon ležanja na plaži osećaš veći umor nego nakon nekog fizičkog napora? To se događa zato što je tvoje telo tada izloženo ultraljubičastim zracima i još nekim stvarima od kojih ti se spava. Ako osećaš preveliki umor, znači da te telo upozorava da malo smanjiš boravak na suncu.

Bolje si raspoložena
Sunčano vreme u našem telu podstiče lučenje serotonina, poznatijeg kaohormon sreće. Izležavanje na suncu na nas zapravo deluje kao neka vrsta antidepresiva. Savršeno!

Priredila: Maja Jeić

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.