Čuvaj se mokrih kupaćih kostima, donose tri ozbiljna problema

Sunce, more, plaža, bazen, reka, jezero kupanje… Leto je predivno godišnje doba, ali i ono donosi određene opasnosti, posebno kada su u pitanju žene.

Mokar kupaći kostim žene uglavnom ne menjaju nakon što se okupaju. Znamo da nije praktično svako malo menjati gaćice, o jednodelnim kostimima da ne govorimo, ali time itekako pretiš svom zdravlju.

Verovatno si i sama do sada osetila neprijatnost jer si predugo na sebi imala mokar, hladan kupaći pa moraš znati da ta neugodnost može lako postati problem zbog kojeg ćeš možda morati i kod doktora.

Zato donosimo 3 najveća rizika te ujedno i savete kako preduhitriti ozbiljnije probleme.

Upala mehura

Devojke s osetljivijim mehurom mogle bi već prvi dan na plaži da osete poznate simptome: pojačano mokrenje, peckanje, čak i žarenje, a to ukazuje na to da su mokre gaćice u kombinaciji s hladnom vodom, eventualno i vetrom, donele upalu mokraćnog mehura.
Ako ti se to dogodi, pokušaj što pre da sprečiš daljnju upalu i širenje bakterija tako što ćeš pojačti unos tečnosti. Pij barem dve litre vode i čajeva dnevno, nabavi brusnice, a ako simptomi ne budu jenjavali, moraćeš se obratiti za stručnu pomoć kako upala ne bi postala još gora.

Gljivične infekcije

Mokar kostim u kombinaciji sa sedenjem na raznoraznim površinama (kamen, pesak, toalet, čak i tuđi peškiri), mogao bi ti priuštiti dosadnu gljivičnu infekciju koja će se, ako ne reagiruješ odmah, pojačavati i praviti ti još veće probleme.
Simptomi se mogu prepoznati vrlo brzo. Osetićeš svrbež, neprijatnost, peckanje te pojačani beli sirasti iscedak. U apotekama možeš kupiti kremu bez recepta ako već otpre znaš da prepoznaš te simptome. A valja znati da se gljivične infekcije češće javljaju ako se kupaš u bazenu i ako ti je imunitet nešto slabiji.

Upala jajnika

Najgora, a opet prilično česta boljka uzrokovana  mokrim kupćim kostimima je upala jajnika. Ako osetiš bol u donjem delu stomaka ili u predelu jednog ili drugog jajnika, svakako se potrudi da promeniš kupaći čim izađeš iz vode te više boravi na suncu da se zgreješ. Nipošto nemoj da hodaš bosi po hladnom. Iako upala jajnika najčešće traži intervenciju doktora koji će ti prepisati antibiotik, možda ćeš moći sama da je saniraš grejanjem nogu i stomaka ako je reč o laganijoj upali. Ako nakon grejanja bol i neprijatnost prođu, znači da si se ipak samo dobro prehladila.

Dodatni saveti

Ako si sklona upalama intimnog područja, pre odlaska na more pojačaj konzumaciju probiotika, koji će pojačati kiselost vaginalne sluzokože i tako smanjiti mogućnost upale.

Obavezno se presvlači kad izađeš iz vode te radije biraj dvodelne kupaće kostime, jer će ti jednodelni dodatno hladiti i vlažiti područe stomaka.

Nemoj ignorisati spomenute simptome, jer problem u ovim slučajevima neće proći sam od sebe, već će se samo pogoršavati. A to na godišnjem odmoru ne treba baš nikome.

Izvor: index.hr

Foto: Guliver Thinktock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.