Da li bi trebalo da pričam sa roditeljima o problemima moje BFF?

Tvoja najblja drugarica ti je rekla neku svoju ogromnu tajnu i ti si joj čvrsto obećala da za to *niko* neće saznati. Iako bi inače tajne trebalo da budu samo između vas dvee, postoje i neke za koje moraju da znaju roditelji. Ko joj je nova simpatija ili dečko ili šta će nositi za neku sledeću žurku nisu velike i problematične stvari, ali ukoliko ona ima ozbiljan problem, a ti ne znaš kako da se pozabaviš sa tim, trebalo bi da se posavetuješ sa roditeljima ili nekom odraslom osobom kojoj veruješ. Evo nekoliko tajni koje nikako ne bi trebalo da sakriješ:

Tvoja najbolja drugarica šteti samoj sebi

Ukoliko bilo ko koga poznaješ šteti samom sebi na bilo koji način, trebalo bi što pre da obavestiš nekoga odraslog. Bez obzira na to da li se neko izgladnjuje ili samopovređivanje, to zahteva hitnu intervenciju odraslih. Obavesti svoje roditelje ili školskog psihologa, kako bi mogli da porazgovaraju i sa roditeljima tvoje drugarice/druga. I naravno, nije bitno da li ti je neko rekao da se samopovređuje ili ne, ukoliko vidiš bilo kakvu naznaku, obavezno upozori koga treba.

Ozbiljni porodični problemi

Kada ti najbolja drugarica priča o porodičnim problemima, o svađama svojih roditelja i tome kako ne voli da provodi vreme kod kuće, najčešće poželiš da se ne mešaš u to. Međutim, tvoja dužnost kao najboljem prijatelju je da joj pomogneš na bilo koji način ukoliko je neko zlostavlja i ukoliko se ona ne oseća sigurno. Porazgovaraj sa školskim psihologom ili razrednim starešinom o tome, oni joj mogu pomoći da pronaže način da samoj sebi pomogne. Što više čuvaš takvu tajnu, drugarica može biti u sve većoj opasnosti.

Depresivne misli

Normalno je da sa prijateljima govoriš i o najčudnijim stvarima koje ti padnu na pamet. Međutim ako su to teške misli, koje je mogu odvesti u depresiju, samopovređivanje, povređivanje drugih ili bežanje-red je da obavestiš nekoga o tome. Postavljaj joj što više pitanja kako bi mogla da saznaš odakle potiče njen problem. Ako ne budeš i dalje sigurna da li znaš da joj pomogneš, posavetuj se sa nekim starijim.

Ponaša se drugačije neko uobičajeno

Verovatno sa najboljom drugaricom provodiš mnogo vremena, pa je zato lakše primetiti kada se čudno ponaša. Bez obzira da li joj se menja raspolođenja, ili prestaju da je interesuju stvari koje su je pre interesovale ili se jednostavno čudno ponaša, moraš da otkriješ u čemu je problem. Možda se samo stresira oko škole ili slično, ali nekada to mogu biti i dosta ozbiljniji problemi, kao što su depresija i anksioznost. Što pre bude razgovarala sa nekim, to bolje.

Važno je, takođe, da shvatiš i da će se drugarica možda naljutiti ili razočarati u tebe kada budeš odala njenu tajnu nekome odraslom. Ali njena bezbednost, zdravlje i život su mnogo bitniji od toga kako će se ona osećati u tom trenutku kada shvati da si je ’’izdala’’. Vremenom će shvatiti da si to uradila jer brineš za nju i ukoliko ti je prava drugarica, ostaćete i dalje najbolje drugarice.

Tekst: Nikoleta Jovičić

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.