Da li da podeliš sa roditeljima tajnu koju ti je rekla drugarica?

Najbolja drugarica ti je odala jednu od svojih najvećih tajni – i naterala te je da obećaš da nećeš reći baš nikome. Dok se slažemo da bi tajne trebalo da ostanu između vas dve, postoje neke situacije u kojima bi trebalo reći nekome od odraslih. Ako ti je rekla ko joj je simpatija ili šta će nositi na sledećoj žurki nema veze, ali ako ti je rekla nešto ozbiljno i ne znaš kako da se nosiš sa tim pitaj roditelje ili nekoga od poverenja.

Ovo su tajne koje nipošto ne treba držati za sebe:

Tvoja drugarica se samopovređuje.
Ako znaš nekoga ko se samopovređuje, što pre idi do nekoga od odraslih. Ako odbija da jede ili se seče ili bilo šta slično potrebno je hitno intervenisanje! Najbolje je reći svojim roditeljima ili psihologu škole tako da bi mogli da pomognu zajedno sa njenim roditeljima. Čak iako ti nije rekla tačno šta radi, ali vidiš da nešto ozbiljno nije u redu, reci nekome.

Ako ima problema kod kuće.
Kada ti drugarica kaže da ne želi više da bude kod kuće jer se njeni roditelji svađaju ili je neko povređuje, osećaćeš se kao da ne treba da se mešaš, ali tvoja uloga kao prijatelja je da joj pomogneš, pogotovu ako je neko zlostavlja ili se ne oseća sigurno. Reci psihologu ili direktoru da bi oni pričali sa njom i saznali tačno šta se dešava. Što duže se ćuti o tome, to je situacija opasnija po nju.

Razmišlja o nečemu što je loše po nju.
Normalno je da prijatelji razgovaraju o stvarima koje su im na umu, ali ako te misli pređu u štetne kao samopovređivanje, povređivanje drugih ili bežanje od kuće znači da je potrebno da se nešto preduzme. Prvo razgovaraj sa prijateljem i saznaj koliko su te misli ozbiljne i koliko dugo ih ima. Ako si idalje u nedoumici pričaj sa nekim odraslim. Oni će ti pomoći da središ misli i smisliš kako da pomogneš.

Ako se čudno ponaša.
Sigurno provodiš puno vremena sa drugaricom tako da ne bi trebalo da ti bude teško da primetiš kada se ponaša drugačije nego inače. Možda se lakše ljuti u poslednje vreme, izgubila je interesovanje za njen omiljeni hobi ili radi stvari koje inače ne bi vreme je da saznaš šta prouzrokuje to ponašanje. Trebalo bi da skreneš njenim roditeljima pažnju na to i razgovaraš sa njom o tome da im se obrati za pomoć. Možda je samo pod stresom zbog škole, ali nikad se ne zna da li ima neki ozbiljniji problem kao depresija ili anksioznost. Što pre popriča sa nekim to će se pre stvari rešiti.

Bitno je znati da ako kažeš nekome, tvoja prijateljica će se verovatno naljutiti, ali je bitnije da ona bude dobro nego da li će neko vreme biti ljuta na tebe. Kad tad će shvatiti da si to uradila jer ti je stalo do nje i ako ti je prava drugarica pomirićete se začas.

Priredila. Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.