Da li je konzumiranja suvog voća zasita zdrava navika?

Različito suvo voće je prisutno na tržištu, veoma je praktično i zdravo za organizam, ali moramo da vam kažemo da ima i nekih mana.

Poznato je da je voće najbolji izvor vlakana, a sušenjem se koncentracija vlakana i hranjivih sastojaka značajno povećava. Također, unosite i antioksidante, što je jako dobro, ali i zaista mnogo vlakana koje bi organizam mogao teško da svari zbog čega bi mogli da se jave grčevi i nadutost.

Suvo voće je koncentrisano te sadrži mnogo kalorija i šećera, što može dovesti do poteškoća s probavom. Problematični su sulfiti koji mogu dovesti do glavobolja i dijareje. Stoga je možda najbolje da birate voće bez sulfita.

Ipak, kad se sve uzme u obzir, suvo voće je definitivno bolji snack od pečenih i drugih grickalica, samo je važno da ih kombinujete s vodom kako bi organizam lakše probavljao vlakna. Ako organizmu bude nedostajalo vode, mogli biste imati problema s konstipacijom.

Također, preporučuje se da suvo voće kombinujete s proteinima. Suho voće će vas zasititi ako ga kombinujete s proteinima koji se nalaze npr. u jogurtu ili orasima. Pazite da ne preterate s unosom šećera i vlakana.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.