Da li patiš od anksioznosti pred kontrolni? Evo nekoliko saveta

Nema sumnje u to – anksioznost pred kontrolne zadatke je nešto najgore. Drugačija je od klasične treme koju puno ljudi oseća i dešava se zbog tri glavne stvari: straha od neuspeha, manjka pripreme za sam test i prošlih loših iskustva sa kontrolnim zadacima. Jačina i simptomi su različiti, ali ima nekoliko stvari koje mogu da ti pomognu da se izboriš sa njom.

Priznaj sebi da imaš anksioznost pre testova. Prvi korak u borbi protiv problema jeste da prihvatiš da problem postoji. Kada prihvatiš da imaš problem s tim moći ćeš nešto da uradiš po tom pitanju.

Pričaj sa nastavnikom. Veruj nam: nisi prva koja ima problema sa testovima. Veoma je verovatno da je tvoj nastavnik već predavao deci sa tim problemom i možda će imati neke ideje kako da ti pomogne. Čak iako nema savete, dobro je da zna šta se sa tobom dešava, a, i ako nema saveta može da to pomene pedagogu ili psihologu koji će sigurno odvojiti vreme da popričaju s tobom.

Skreni sebi pažnju. Ako osetiš da ti raste nervoza kada se približava vreme za test, skreni sebi misli. Diši duboko, probaj da prebrojiš koliko pločica ima na podu ili prelistaj slike na telefonu. Skoncentriši se na nešto drugo jer ništa nećeš postići ako se stresiraš odmah pred ispit.

Zapiši beleške. Kada dobiješ test, zapiši negde pored ključne pojmove ili formule za slučaj da ih zaboraviš kasnije. Tako čak iako blokiraš imaćeš podsetnik ispred sebe.

Ne zaboravi da je to samo test. Pametna si i jedan loše urađen kontrolni ne znači da nećeš biti uspešna niti koliko vrediš. Ako si uradila najbolje što ti možeš, to je sve što je važno.

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.