Da li si žrtva svoje BFF?

Možda te tvoja takozvana BFF ne čupa za kosu, ali to ne znači da nisi njena žrtva: možda te maltretira, a da ti to i ne primećuješ… Tvoja drugarica je najbolja na svetu, zar ne? Tako bi bar trebalo da bude, ali ako ne možeš da se stiš kada te je zadnji put zagrlila ili utešila, onda ona titulu tvoje BFF nosi potpuno nezasluženo. Zapravo, kad malo bolje razmisliš, uz nju se često osećaš nekako manje vredno, nevažno, nevidljivo… Hm, izgleda da si postala njena žrtva i da toga uopšte nisi svesna. Ili se čak pretvaraš da je sve ok jer ne možeš da priznaš da te maltretira ona koja bi trebalo da bude tvoj najveći oslonac. Znaš li da je velik broj tinejdžera u svetu žrtva nasilnika koji dolaze upravo iz kruga “prijatelja” – a žrtve ih zbog toga i ne prepoznaju kao nasilnike. Kako možeš da prepoznaš da li te maltretira tvoja BFF i kako možeš da joj se suprotstaviš…

Širi tračeve o tebi! Koliko god se pretvarala da te glupi i neistiniti tračevi koji kruže o tebi ne dotiču, to jednostavno nije istina. Povređena si kad ih čuješ htela ti to ili ne, naročito ako znaš da ih je pokrenuo neko za koga si mislila da je osoba od poverenja. Glasine koje neko pokrene o tebi brzinom munje mogu da se prošire među ljudima koji te poznaju i unište ti dobar ugled u društvu, pa čak i ako su totalna izmišljotina!

Šta uraditi? Nemoj da se praviš da se ništa ne događa. Definitivno moraš da je suočiš s onim što je učinila: ko zna koji je bio njen motiv? Možda je zbog nečega ljubomorna na tebe. Ali nemoj da nagađaš, otvoreno je pitaj zašto je to uradila i zašto joj pričinjava zadovoljstvo kad te povredi? Ali nemoj da besniš: ako je zaista htela da ti naudi, više će je zaboleti ako ne budeš reagovala na njenu provokaciju!

Iskorišćava te! Ona se druži sa tobom kad od tebe treba da prepiše domaći, ali čim prestan da priča o školi, ti ostaješ sama. Sediš u školskom hodniku dok se ona s drugim devojkama pred tobom dogovara šta će obući na sledeću žurku. Ako imaš ovakva iskustva, ti si definitivno žrtva zapostavljanja i iskorišćavanja.

Šta uraditi? Ako si sigurna da te iskorišćava i zanemaruje, moraš da odlučiš da li je želiš uopšte pored sebe i vredi li se potruditi oko tog prijateljstva. Ako i dalje želiš da se družiš sa njom, otvoreno joj objasni kako se osećaš. Ako ni nakon toga ne promeni svoje ponašanje, zaboravi je! I nemoj misliti da si izgubila svoju BFF jer je, iskreno, nisi niti imala. Naći ćeš novu drugaricu koja će se prema tebi ponašati kako zaslužuješ.

Ismeva te pred drugima! U svakom prijateljstvu je određena doza zdrave zezancije dopuštena, čak i poželjna. Tvoja drugarica se možda šali na račun tvoje preterane urednosti, a ti joj zato vratiš istom merom zbog njenog kašnjenja – i to je OK! Ali kad zafrkavanje pređe granicu dobronamernosti, tada to više nije zezancija. Ako imaš problem sa bubuljicama i svaki dan u školi moraš da se suočavaš sa pogrdnim nadimcima kojima te kiti vlastita drugarica – tu nešto ne štima!

Šta uraditi? Već je samo po sebi teško suočiti se s time da ti se neko ruga, a kad to još radi neko ko ti je drag, to je posebno mučno. Najvažnije je prepoznati da njeno ponašanje nije ok. Razgovaraj sa njom, objasni joj kako se osećaš zbog toga i zamoli je da prestane. Možda ona i ne zna kako to deluje na tebe…

Izvor: okjeok.hr
Foto: Guliver Thinkstock/Giphy

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.