Da li ste znali: Doručak može uticati na vaše rasuđivanje tokom celog dana

Istraživanja su pokazala da odluke koju neka osoba donosi u toku dana u velikoj meri mogu biti posledica onoga što su oni jeli za doručak. Da su ove dve radnje povezane govori nedavno objavljen tekst na sajtu Webmd koji piše koja ishrana je sporna i koju treba da praktikujemo kada je važan dan pred nama.

U ne tako velikoj studiji pokazano je da odluke mogu zavisiti od količine ugljenih hidrata i proteina koje je osoba tog jutra unela u organizam.

Ispitanici su bili mnogo skloniji da odbiju nefer finansijsku ponudu ako su imali puno hidrata tog jutra. Ali ukoliko su imali doručak sa manje ugljenih hidrata i više proteina oni su radije prihvatali novac nego da ostanu bez ičega.

Istraživači su naveli da je ovo tek početak studije te da ne bi iznosili prevelike zaključke ali da nakon ovih rezultata imaju već organizovano obavljanje mnogo veće studije jer se vidi veliki istraživački potencijal u ovoj temi.

Istaknuto je da ljudi koji doručkuju ugljene hidrate imaju niže nivoe amino kiseline zvane tirozin. Ona je važna za rad mozga i produkovanje raznih hemikalija kao što je dopamin, koji utiče na ’sistem nagrade’ u mozgu. Tirozin je povezan sa promenama u ljudskim odlukama.

Nakon nekoliko testiranja na primerima video igara i nekoliko menjanja doručka ustanovljeno je da je važno da osnova doručka ne bude protein jer u slučaju sa obiljem ugljenih hidrata osoba donosi bolje odluke, sklonija je da se oproba u nečemu novom i detaljno razmatra svaku ponudu pre konačnog suda.

Dakle, ukoliko je važan dan pred vama dobro porazmislite o svom doručku. Najbolje je da to bude hleb i domaći džem, krem-sir, jabuka ili banana.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.