Deca koja čitaju knjige o Harryju Potteru imaju manje predrasuda

Fanovi knjiga o mladom čaraobnjaku Harryju Potteru, britanske autorice J. K. Rowling, možda nemaju magične moći, ali oni mogu biti zadovoljni znajući da pripadaju tolerantnijim ljudima

Časopis primijenjene socijalne psihologije je otkrio da deca koja čitaju knjige o Harryju Potteru imaju manje predrasuda, kao i da imaju bolji stav prema stigmatizovanim grupama.

Istraživanje pod nazivom “Najveća magija Harryja Potera: Smanjenje predrasuda” sprovedeno je kako bi se testiralo da li se kroz čitanje najprodavanijih knjiga “poboljšava stav prema stigmatizovanim grupama, imigrantima, homoseksualcima, manjinama”.

Istraživanje je otkrilo da se identifikacija sa Harryjem Potterom i disidentifikacija od negativnih likova kao što je Voldemort “umanjuje efekat” predrasuda kod mladih čitalaca.

Uostalom, Harry Potter i njegovi prijatelji se u romanima pridružuju manjinskim grupama te se na taj način bore protiv predrasuda.

Voldemort i njegove ubice su, očigledno, oličenje nacizma. Pojmovi u romanima, koji priliče negativcima, kao što su polukrv i čista krv su slični rasističkom jeziku u stvarnosti.

Izvor: klix.ba

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.