Drunk in love: 5 čudnih posledica zaljubljenosti

Beyoncé je možda muzički genije, ali da li stvarno možemo biti “pijani od ljubavi”?

Nauka kaže da možemo. U stvari od glave do pete se možete osećati drugačije i to se može odraziti na promenu razmišljanja i ponašanja. Pogledajte pet najčudnijih ponašanja koja mogu nastati osećajem zaljubljenosti i reflektovanjem ljubavi uopšte:

1. Ljubav vas može podići – Kada se zaljubite mislite da možete sve i kao da lebdite. Naučno je dokazano da ljubav na mozak utiče isto kao i kokain dajući euforični osećaj. Dakle, ako mislite da ste zavisni od svog novog dečka to ne mora da znači da ste poludeli, jednostavno je hemijska reakcija jednaka uzimanju narkotika.

2. Ljubav vas može učiniti glupljim – Istraživanje objavljeno u Motivation and Emotion 2013. pokazuje da oni opijeni ljubavlju teže rešavaju zadatke i teže se koncentrišu. Ne mogu tačno odrediti zašto je to tako, ali postoji teorija da je za uspešnu vezu neophodan balans fokusiranja i iluzija.

3. Ljubav vas može učiniti zlobnim – Svesni smo da su se mnoga prijateljstva rasturila zbog ljubavi i prevara, međutim nedavna istraživanja iz Personality and Social Psychology Bulletin su pokazala da hormoni utiču na agresivno ponašanje i empatiju. Istraživanja sa Univerziteta Buffalo su dovela do toga da su se učesnici složili da kada su u ljubavi osećaju potrebu za agresivnim čuvanjem partnera što kasnije odvodi do stresnih situacija i tuge. Samokontrola je smanjena, a samim tim mozak reaguje drugačije i proizvodi izvesne osećaje koji navode na ovakvo ponašanje.

4. Ljubav vas može učiniti opsesivnim – Dokazano je kada se zaljubite da prvih 6 meseci osećate neverovatno uzbuđenje i stalno ste ushićeni. Međutim, ova biohemijska reakcija može izazati opsesivno – komplusivni poremećaj, tj. u prvih 6 meseci veze se proizvodi ista količina seratonina kao kod osoba sa ovim poremećajem (istraživanje Univerziteta u Pisi, Italija). Zato se nemojte začuditi ako non-stop razmišljate o svojoj ljubavi.

5. Ljubav vas može učiniti nepobedivim – Često se dešava da kada ste sa partnerom, svi bolovi prestaju. Istraživanje sa Univerziteta Stanford je pokazalo da se ljubav na mozak reflektuje kao lek za bolno mesto. Naime, učesnicima istraživanja su zagrevani dlanovi dok su gledali određene fotografije – ispostavilo se da kada su gledali ljubavne fotografije, prag bola je bio veći i nisu osećali pravi intezitet toplote. Naravno, strastvena romansa nije rešenje hroničnog bola, ali bar može trenutno pomoći.

Izvor: yahoo.com

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.