Evo šta možemo da naučimo iz nasilne veze Lily Collins

Lily Collins, zvezda filmova The Mortal Instruments: City Of Bones i Mirror Mirror, nedavno je izdala svoj memoar pod nazivom Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me.

U njemu je otkrila dosta zanimljivih stvari o kojima ranije nije govorila, uključujući poremećaje u ishrani i mentalno nasilnu vezu sa bivšim dečkom.

– Zaljubila sam se u njegov imidž i pokušala sam da budem savršena za njega. Što je najgore od svega, uplašila sam se da ću biti niko i ništa ukoliko ga ostavim – napisala je Lily.

Međutim, koliko god njena situacija bila negativna, svakako možemo i naučiti nešto iz nje.

Šta je to nasilje?

Postoje različiti tipovi nasilja: fizičko, mentalno i verbalno. Bitno je istaknuti da reči ponekad bole više i od fizičkih povreda. U svakom slučaju, kroz koji god tip nasilja prolazila, tvoja situacija i osećanja povodom nje su apsolutno važni.

Kako prepoznati znakove nasilja?

1. Konstantna ljubomora tvog partnera
2. Pokušaj partnera da te kontroliše: želi da određuje šta ćeš obući, sa kim ćeš se družiti, kuda ćeš ići…
3. Hipersenzitivnost
4. Želi da te izoluje od porodice i prijatelja
5. Optužuje te za sopstvene greške

Kako da se odbraniš?

Ukoliko si se našla u nasilnoj vezi, trebalo bi da zatražiš pomoć što pre. Ukoliko te je partner jednom povredio, na bilo koji način, verovatno će to uraditi ponovo. Ne dozvoli da do toga dođe. Obrati se prijateljici, nastavniku ili školskom psihologu.

Ono što je važno istaknuti jeste da niko ni ne pomišlja da će biti u nasilnoj vezi sve dok se to slučajno ne desi. Iz tog razloga, važno je ne ignorisati problem.

Lily je naglasila da bi svako u nekom momentu tokom života mogao biti žrtva nasilja. Takođe, važno je da pomogneš i drugome u nevolji, iako možda nije reč konkretno o tebi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Instagram

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.