Evo zašto treba da jedeš breskve!

Breskve imaju veliku hranjivu vrednost te su dokazano korisne u zdravom načinu gubljenja viška kilograma, zbog čega ih eksperti preporučuju.

Breskve su bogate vitaminima A i C, a sadrže i izuzetno važne minerale i antioksidante. Nutricionisti smatraju da svakodnevno trebate jesti breskve ukoliko želiš da smršaš i ostvariš neverovatne rezultate. Fenolna jedinjenja poznata po protivupalnim svojstvima i delovanju protiv gojaznosti su također prisutna u breskvama.

Ovo voće sadrži vlakna koja su također jedan od razloga zbog kojih ih trebate jesti. Vlakna pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju probavu, a također ćete se osećati duže sitim. Na taj način ćete održavati zdravu telesnu težinu.

Breskve sadrže i dosta vode, a to znači da ćete unositi malo kalorija i više vode, što je važno za zdravlje. Breskve su najbolji izbor za sve one koji vode računa o telesnoj težini.

Nizak nivo kalorija u breskvama će ti pomoći ukoliko si na režimu ograničavanja kalorija, nećeš osećati glad, a telo će ipak trošiti energiju.

One ubrzavaju metabolizam zbog flavonoida koje sadrže, a među njima su katehini. Brži metabolizam povećava sagorevanje kalorija, a rezultat je gubitak težine. Važno je da jedeš sveže breskve.

Također, koristan je i ledeni čaj od breskve koji osvežava i ima blago sladak voćni okus. Možeš dodati listove nane i malo meda.

Smoothie od breskve i banane je savršeno piće nakon treninga. Pomešaj ove dve voćke i uživaćeš u ukusu. Možeš da dodaš malo meda, ali i pistaćije, indijski orah i bademe.

Salata od breskve i šljiva je veoma ukusna, a dodaju se kapi maslinovog ulja, listovi bosiljka, so i biber. Ova salata se može jesti između obroka.

Ukusni muffini se mogu praviti sa svežim ili zamrznutim breskvama.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.