URA ZA FITNES! 5 načina da zavoliš vežbanje

Ti to možeš!!! Nikakvi izgovori nisu prihvatljivi! Hladna jutra, umor, bezvoljnost, pitanje “Ustati ili odustati”… Nećeš se izvući! 🙂 Rekreacija bilo kog tipa donosi nam ne samo bolji izgled već i lepše stanje duha. Iz ličnog iskustva, pripremili smo ti nekoliko saveta uz koje ćeš dobiti motivaciju ali i zavoleti vežbanje.

Promeni tip vežbanja

Možda ti odlasci na trening teško padaju jer stalno ponavljaš isti tip vežbi i nedovoljno menjaš rekvizite? To nije izgovor! Jednostavno, promeni sport ili vid rekreacije kojom se baviš. Dinamičan aerobik uz ludu muziku zameni smirenijom jogom ili pilatesom koju će pratiti mirniji tonovi. Ako ti je trčanje previše naporno, pokušaj sa plivanjem. Postoji niz sportova – saznaj šta se sve nudi u tvojoj blizini i prisustvuj bar probnom treningu, možda ćeš se prijatno iznenaditi.

Budi sam svoj trener

Osnove psihologije nas uče da svako od nas prvo mora voleti sebe i da je najbolje kada je čovek sam sebi najbolji prijatelj – u ovom slučaju trener. Bavljenje sportom je, uz pravilnu ishranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja ali i mnogih bolesti. Ako na treningu nemaš adekvatnog trenera ili nekoga ko bi te “prisilio” da dođeš na isti, postani sam svoj trener. Zamisli šta bi volelo da ti trener sada kaže? Tebi, osobi koja je sklona zabušavanju? Stavi prst na čelo i sam sebi podvikni: “E, vežbaćeš! Nema izgovora”!

Pusti muziku ili film

Uz dobru pesmu ili nešto što ti odvlači pažnju, bićeš motivisaniji za vežbanje a i vreme će vam proći u trenu. Ukoliko vežbaš u kući, na sobnom biciklu, okreni ga prema televizoru i pusti omiljeni film ili seriju. Veruj nam, nećeš ni osetiti napor koji ulažeš. Kada je muzika u pitanju- slušalice u uši, vesela i razigrana pesma, osmeh na lice i samo napred.

Prati napredak

Na samom početku, izmeri se. Napravi tablicu, upiši kilažu, mere, zatim upisuj šta si tokom perioda restrikcije jela i koliko vode pila. Nakon toga odredi koliko puta nedeljno ćeš vežbati. Potrudi se da se pridržavaš zacrtanih planova i ciljeva.

Vežbaj u dobrom društvu

Sve je lakše kada je u paru, pa i bavljenje sportom. Ako se tvoja drugarica upiše na tečaj zumbe, kreni i ti. Tako ćete uvek motivisati jedna drugu. Kada bilo koja od vas dve poželi da odustane, druga joj to neće dozvoliti.

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.