SUROVO, ALI ISTINITO: Ove stvari o grickanju noktiju moraš da znaš

Dok trenutno čitaš ovaj tekst i spremaš se da slasno odgrizeš jedan nokat, zastani bar na kratko i pročitaj sve što bi trebalo da znaš. Mi ti nismo mama da te stalno opominjemo da izvadiš ruke iz usta, ili te udaramo po istoj, već ti samo nudimo neka objašnjenja, pa ti odluči da li ćeš nastaviti da grickaš nokte.

1. Prva stvar koja je konačno razjašnjena jeste da grickanje noktiju nema nikakve veze sa stresom, ili dosadom već se ono dešava u normalnim životnim situacijama. Ovo objašnjenje je rezultat jednog istraživanja koje su sproveli naučnici na univezitetu u Montrealu u kom je učestvovalo 48 “grickača noktiju”. I znaš šta, oni su perfekcionisti! Da, to je njihov “problem”, što žele da budu najbolji u svakoj situaciji, pa oih to tera da grickaju nokte. Znači nema nikakve veze sa anksioznošću ili velikim traumama, kao što se nekad pričalo. Ovo je bila dobra vest, a sada se spremi da čuješ loše, kojih je ipak više.

2. Pod noktima “žive” neke zaista grozne bakterije, poput Staphlococcus aureus, koja može da izazove infekcije kože, ili Escherichia coli, koja je crevna bakterija, ali ako ti se nastani u mokraćnim kanalima, trebaće ti mnogo muke da je “isteraš” odatle.

3. Sa ovim bakterijama je povezana još jedna grozna stvar, a to je loš zadah. Samo da znaš da ti nikakve žvake neće pomoći da se rešiš toga.

4. Iako mali, nokti su tvrdi i mogu opasno da oštete gleđ na zubima, a to onda dalje vodi ka kvaru i odlasku kod zubara. Još grickaš nokte?

5. Dugotrajno grickanje noktiju može trajno da ti uništi nokatnu ploču, koja počinje da raste kako ne treba, a sve to uopšte ne izgleda lepo. To su oni ljudi koji kriju svoje šake u društvu, pa ako želiš da budeš među  njima, ti nastavi da grickaš nokte.

Ipak, nadamo se da smo ti dali dovoljno razloga da istreniraš svoju volju i prekineš tu ružnu naviku. Videćeš, nema lepšeg osećaja, nego kada “pobediš sebe”!

Foto: Thinkstock

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.