Nikako ne mogu da se naspavam!

Stalno si umorna i nikako da se probudiš dobre volje? Pomoći ćemo ti da se napokon naspavaš…

Školske brige, testovi, ljubavni problemi… zbog svega toga loše spavaš i gubiš dragocene minute sna. Loš san uopšte nije bezazlen problem: osim što, kad si nenaspavana, izgledaš kao zombi, to može prilično loše da utiče na tvoje raspoloženje, koncentracju, pamćenje. Svako bi od nas trebalo da ulovi dovoljno sna, a ako sama ne znaš kako to da ostvariš, evo male pomoći…

Ah, taj stres!

Pitanje koje sebi verovatno najčešeće postavljaš: zašto ne mogu da zaspim ako sam umorna? To što si umorna i iscrpljena, ne znači da ti je telo spremno za odmor. Znaš onaj osećaj kad znaš da oko tebe vreba neka opasnost pa si sva napeta i streseš se i na najmanji šum? E, u takvom je sličnom stanju tvoje telo kad odeš u krevet prepuna briga. Kad si pod stresom zbog sutrašnjeg testa ili ispitivanja, tvoje telo luči hemijske spojeve poput kortizola i adrenalina koji te drže budnima. Telo ti jednostavno ne dopušta da se opustiš dok je “opasnost”, u ovome slučaju test, još uvek na vidiku.

U borbu za san!

OK, sad, kad znamo da su krive hemikalije u telu, što može da se uradi? Stručnjaci tvrde da ipak postoji način da se barem donekle pobedi problem nesanice. Osim stručnih terapija, koje se koriste kod ljudi koji imaju hroničnu nesanicu, u rešavanju stresa pre spavanja može da pomogne određana rutina koju treba sprovoditi pre svakog odlaska u krevet. Ponavljanje takve određene rutine kroz tri do četiri nedelje može dovesti tvoj mozak u stanje da “nauči” da zaspi za destek minuta nakon što legneš u krevet. Evo od čega bi trebalo da se sastojati rutina:

* Jedan sat pre spavanja

Razmisli dobro šta tačno uzrokuje stres zbog kog ne možeš da spavaš. Zapiši to na papir, malo promisli o tome, a onda papir stavi u fioku, a misli isteraj iz glave. I o tome više nemoj da razmišljaš.

* 45 minuta pre spavanja

Sada treba da počeneš postupak opuštanja koji će te dovesti do sna. To može da uključuje meditaciju koja će odagnati negativne misli iz tvoje glave, jogu, istezanje, čitanje i slušanje opuštajuće muzike. Izaberi dve do tri stvari od navedenog i praktikuj ih svako veče.

Ovo treba da izbegavaš!

* Razgovor i razmišljanje o strašnim stvarima, svetskim tragedijama, prepričavanje horor-filmova…
* Buljenje u tehničke gadgete: tv, laptop, mobitel… svetlo ekrana posebno negativno utiče na spavanje, zato ih gasi sat vremena pre spavanja.
* Kafa, energetski napitci, čajevi i bilo šta sa kofeinom i teinom samo će te još više razbuditi…

Znaš li da…

* Kad si umorna i nenaspavana, mnogo teže upijaš informacije: one čak ne uspeju da dođu ni do tvoje kratkotrajne memorije, a kamoli do dugoročnog pamćenja…
* Tinejdžerima treba više sna nego odraslima. Zato slobodno obavesti roditelje da moraju da te puste da se bar vikendima dobro naspavaš! Osobama između 13 i 18 godina savetuje se devet sati sna.

Izvor: okjeok.hr
Foto:  Guliver Thinkstock/Giphy

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.