Iskoristi ove savete i zablistaj novim samoupozdanjem

problemi sa samoupouzdanjem

Mnogi tinejdžeri osećaju problem sa samoupozdanjem. Ukoliko ti je teško da se upoznaješ sa novim devojkama i momcima, ako radije dobiješ slabu ocenu nego da odgovaraš pred razredom, ako odustaješ od stvari koje voliš u strahu da će ti se smejati – ovo su saveti za tebe.

Pre svega, treba da znaš da psiholozi kažu da je ovo normalno stanje za tinejdžer. Svaki tinejdžer prolazi kroz mnoštvo promena, i telesnih i emotivnih i nije baš lako prilagoditi se. Kako budeš odrastala, nizaćeš uspehe, sticati iskustvo i naučiti da veruješ sebi. Lako je pričati o budućnosti, ali, šta ti možeš da uradiš danas?

Tri efikasna trika za podizanje samopouzdanja

Pretvaraj se: zvuči čudno, ali ovo zaista deluje. Zamisli kako bi se ponašala (hodala, govorila, snalazila u određenim situcijama) samopouzdana verzija tebe. Pokušaj da smisliš njene reakcije na konkretne situacije. Potom – počni da se pretvaraš. Jednostavno, u situaciji u kojoj ti je neprijatno, ti odglumi tu neku drugu, samopouzdanu devojku. U početku je čudno, ali pomoći će ti da se otvoriš. Kasnije, i sama ćeš uvideti da si ti, polako, postala upravo ona devojka kakva si želela da budeš.

Zauzmi stav: Ljude koji su povučeni i nemaju samoupozdanja lako prepoznajemo. Ramena su im spuštena, glava oborena, izbegavaju kontakt očima, uvek su korak iza grupe… Zato, promeni signal koji šalješ okolini. Ispravi se, podigni glavu, otvori ramena i trudi se da ljude gledaš u lice. Još bolje, ako možeš – gledaj ih u oči. Videćeš da ljudi drugačije reaguju na tebe, a to će ti popraviti samopouzdanje.

Nateraj se: Ovo je najteži, ali i najvažniji deo.  Kada osetiš strah, kada poželiš da se okreneš i odeš, nateraj se da pređeš granicu. Uradi ono što želiš koliko god strašno izgledalo. Verovatno ćeš imati tremu, poželećeš da pobegneš, ali ako uspeš, nakon svega, niko neće biti sretniji i zadovoljniji od tebe. A ovaj uspeh pokazaće ti da slobodno smeš da se upustiš u još avantura.  Svaki put će biti sve lakše i lakše.

Foto: albertoadan/Pixabey

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.