IZ MOG UGLA: Zašto je volontiranje dobro za mlade

Piše: Natalija Paunović

Ako bismo govorili o angažovanju mladih, svakako se možemo složiti da ih nema dovoljno. Međutim, veliki problem je i to što mnogo njih ne zna za nekolicinu svetlih primera u njihovom gradu. Razlog za to jeste nedovoljna zainteresovanost medija za teme koje nisu senzacionalističke.

Zato, svaka mlada osoba treba da se interesuje za radionice koje je zanimaju. O svemu navedenom možete mnogo više i detaljnije saznati na sajtovima edukativnih i kulturnih centara u vašem gradu ili posetiti portale specijalizovane za volontiranje. To znači da ćete na tom poratalu naći oblasti koje vas zanimaju, a potom imati i uvid u organizacije kojima ste eventualno potrebni. Pored toga, ukoliko postoji, bilo bi odlično kada biste popunili upitnik na osnovu koga bi se i sajt uključio u potragu za što boljim mestom za vaš volonterski rad i blagovremeno vas izvestio o rezultatima.

Ipak, postoje i oni koji nisu zainteresovani za ovakvo angažovanje. Iz tog razloga, treba predstaviti sve dobrobiti volontiranja.

Osim što ima dobrotvornu stranu, volontiranje vas može upoznati sa budućim i željenim zanimanjem, i pomoći vam da shvatite da li je to pravi izbor za vas. Takodje, daće vam neophodno iskustvo i ukazati na mnoge greške i samim tim bićete u velikoj prednosti. Jednostavno, sada su vam sve greške ,”profesionalne” prirode oproštene i smatraju se još jednom prilikom da nešto novo naučite. Još jedna prednost je sticanje mnogih poznanstava a možda i novih prijatelja, a uz sve to ćete se veoma lepo zabaviti i raditi nešto korisno.

Ono što je, ipak, najbitnije, jeste dobra volja, želja i ambicija. Sa takvim osobinama i motivima, na putu ka vašim snovima, neće vas sprečiti ni društvene prilike, ni drugi ljudi, jer ćete sebi neprestano biti najveći oslonac.

Foto: Getty Images

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.