IZNENAĐUJUĆE: 5 načina kako bol i tuga utiču na tvoj organizam

Prošle godine je bilo mnogo razloga za bol i tugu, zato što ćemo 2016. godinu upamtiti kao onu u kojoj je preminulo, možda najviše poznatih ličnosti do sad. Bez obzira što ih ne znamo lično, ne možemo da izbegnemo onaj osećaj tuge koji nas je obuzimao svaki put kada smo čuli neku od tih loših vesti. Zato nam je, više nego ikad, potrebno da znamo kako bol i tuga fizički utiču na naš organizam, odnosno šta se u njemu dešava dok mi tugujemo za nekim ili nečim.

Pročitaj ovih 5 iznenađujućih činjenica, a verujemo da ćeš posle toga izbeći ove osećaje onda kada možeš. Na primer da ti ne padne na pamet da tuguješ zbog raskida.

Stres bukvalno menja “hemiju” u mozgu

Medicinska istraživanja su pokazala da duže tugovanje ili bol zbog nečega bukvalno menjaju nivo hemikalija koje su povezane sa stresom u mozgu, čime se povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Organizam postaje skloniji infekcijama

Nedavni gubitak voljene osobe može da učini organizam podložnijim bilo kakvim infekcijama, a to se posebno dešava starijim osobama.

Čini nas stalno umornim

Ako si u periodu tugovanja za nekim, onda primećuješ da se više umaraš. Razlog za to je što bol i tuga crpe našu energiju, pa je umor naš stalni pratilac.

Može da izazove anksioznost i depresiju

Logično je da ako smo duže pod stresom i tužni smo, to se odražava, pre svega na naše mentalno zdravlje. Anksiozni napadi i depresija su najčešći mentalni poremećaji do kojih može doći ako je period tugovanja predugačak.

Poremećaji u ishrani su češći

Kada je tužan neko se oseća “prazno”, pa nastoji da tu “prazninu” dopuni hranom i prejeda se. Neko zbog tuge i patnje ne može da jede i gubi apetit. I u jednom i u drugom slučaju radi se o poremećajima ishrane do kojih može doći ako smo dugo izloženi ovim osećajima.

Foto: Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.