Jesi li previše dobra?

Lepo je biti ljubazan, ali kad u tome preteruješ, drugi odmah pronađu način da te iskorišćavaju. Proveri da li je to s tobom slučaj…

Uvek otkažeš svoje planove kad je neko u nevolji
Spremila si se za dejt, ali u tom trenutku zove te prijateljica kojoj je potrebna tvoju pomoć. Odmah otkažeš svoj plan i odeš da vidiš šta je muči. To je lepo od tebe, ali ako stalno svoje vreme podređuješ drugima, a njima nije ni na kraj pameti da isto učine za tebe i svoje dogovore nikada ne otkazuju kad si ti u nevolji, to je znak da te iskorišćavaju.

Kada se tebi i drugarici sviđa isti dečko, uvek se povučeš
Ova situacija je prilično teška. Jedna od vas mora ostati povređena, i to si obično – ti! Ako si zaista uvek ta koja će tuđe želje staviti ispred svojih, znači da ne znaš da se izboriš za sebe.

Prijateljima baš uvek praviš usluge
Ako su molbe tvojih prijatelja postale poput obaveza koje moraš da ispuniš, treba da znaš da se to neće dobro završiti. Lepo je nekome tu i tamo napraviti uslugu, ali ako ti isti prijatelji nikad ništa ne učine za tebe, znači da im nisi prijateljica, već samo sredstvo kojim dolaze do nekog cilja.

Dakle… Ako si se pronašla u nekoj od situacija, vreme je da nešto promeniš. Naravno, ne moraš se pretvoriti u vešticu, ali pokušaj jednom da kažeš naglas šta ti smeta. Niko neće promeniti svoje ponašanje sam od sebe, ali ako digneš glas i zauzmeš stav, to bi moglo imati učinka. I ne brini, i dalje ćeš biti dobrica.

Photo by Hanna Morris on Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.