Jesu li ti roditelji prestrogi?

Roditelji stalno nešto brane, prigovaraju, drže predavanja… ali tako mora biti. No neki matorci ipak preteruju: proveri jesu li i tvoji među njima…

Preturaju ti po stvarima

Ako ti mama i tata redovno čitaju poruke na mobilnom ili prevrću po fiokama, to nije OK. Svako ima pravo na privatnost. Tvoji roditelji bi svojim postupcima trebalo da ti pokažu da veruju kako si u stanju da donosiš dobre odluke. Naravno, druga je stvar ako oni sumnjaju da si upletena u neke radnje koje bi ti mogle naštetiti (alkohol, droga, bežanje iz škole). Nadamo se da nisi.

Brane ti da se viđaš s prijateljima

Ako ti svaki vikend prođe u učenju, pospremanju stana, treniranju… a društvo uopšte ne vidiš, to je definitivno znak da tvoji roditelji preteruju. Druženje s prijateljima važan je deo odrastanja i roditelji ne bi trebalo to da ti uskraćuju. Pokušaj s njima da dogovoriš neki kompromis: ako završiš sve svoje obaveze na vreme, neka ti dopuste da određeno vreme za provedeš s ekipom.

Tvoji prijatelji ih se boje

Tvoja drugarica se preznoji svaki put kad joj kažeš da dođe po tebe i umire od panike zbog susreta s tvojom mamom? To nije dobar znak. Tvoji roditelji bi trebalo da budu prijateljski raspoloženi prema tvojim prijateljima jer su oni deo tvog sveta. Razgovaraj s njima o tome.

Ne smeš da imaš dečka

Možda se tvoji roditelji boje da si još previše mlada za dečka, ali treba da im objasniš da viđanje s momcima nije ništa drugo nego odlazak na sok ili u bioskop. Izlasci su važan deo odrastanja. Družeći se s mladićima svojih godina možeš saznati štošta o sebi, a i naučiti da komuniciraš i otkriti koje osobine ceniš kod drugih.

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.