Kako da izađeš na kraj sa pisanjem kontrolnih zadataka

Veliki kontrolni zadaci, koji se najavljuju nedeljama unapred, ili mali, blic testovi, koji se pišu nenajavljeni – sasvim je svejedno. I jedni i drugi izazivaju jezu! Da biste se što bolje pripremili, morate da se držite nekoliko jednostavnih pravila:

Pre svega ne preskači domaće zadatke! Sviđalo ti se to ili ne, svako ko redovno piše domaće već je bez muke savladao 30 do 40 posto gradiva!

Izbegavaj panično ponavljanje noć pre testa. Učini to posle podne, a noć ostavi za odmor!

Dok učiš i ponavljaš, više pažnje obrati na delove gradiva koji ti manje leæe. Nema smisla da ponavljaš ono što već znaš! I napravi sebi neku vrstu podsetnika, ali neka ti stavke budu što kraće, po mogućstvu svaka stavka – jedna reč!

Kad pišeš kontrolni, ostavi dovoljno vremena da dobro pročitaš svako pitanje ili zadatak koji moraš da rešiš. Gubiti bodove samo zbog nepaænje zaista je bez veze!

Koncentriši se na što sažetije ali tačne odgovore. Ako ne znaš odgovor, bolje ostavi prazan papir nego da blebećeš bez veze – ko zna kakvu ćeš nebulozu odvaliti!

OPAKA NAPOMENA:
Puškice su zakon! Samo njihovo pripremanje je vrlo korisno. Jer dok ih pišeš, trudiš se da prođeš celo gradivo i skratiš ga u što manje informacija, zar ne?! A to je najbolji način ponavljanja – dakle, kad napraviš puškicu, pročitaj ono što si napisala još nekoliko puta i – znaćeš sve! Pre pisanja testa puškicu slobodno ostavi u torbi – neće ti ni trebati!

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.