Kako da nateram sebe da učim?

Moj telefon me stalno dekoncentriše kad sednem da učim. Pokvarila sam nekoliko ocena i nisam srećna zbog toga. Hitno moram da popravim ocene, a ne znam kako da učim. Meni je to kao i svima jako naporno i uvek na kraju u sebi pomislim “nema veze, neće stići do mene ovaj čas”. I tako mi se nagomilaju lekcije koje nemam vremena da naučim. Molim te pomozi mi ako imaš neki savet ili rešenje!

SAVET: Najbolje bi bilo da sama isplaniraš svoje vreme na sledeći način. Prvo ograniči vreme koje ćeš provoditi koristeći telefon, sama sebi odredi to. Slažemo se da je telefon često veoma zabavan, posebno za razbibrigu, ali dekoncetriše i krade mnogo sati na dnevnom nivou. Možeš recimo sebi odrediti da je ok da blejiš na telefonu sveukupno dva sata dnevno, ukoliko to možeš da ispratiš. Pored toga, u periodima kada učiš, isključi telefon ili bar internet i zvuk i ne dozvoli da te tako dekoncentriše. Ako smatraš da nisi dovoljno jaka da to sama uradiš, zamoli mamu ili tatu da ti pomognu i da ti možda oni postave granice. Kratkoročno to ti se neće svideti, nekad ćeš se ljutiti, a nekad ćeš biti tužna, ali dugoročno će ti sigurno pomoći kada je reč o popravljanju ocena i uspeha u školi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.