Kako da ne dozvoliš da ti anksioznost uništi društveni život

Bez obzira da li si upravo odlučila da ne odeš na rođendansku žurku kod drugarice ili izbegla razgovor sa onim slatkišem iz susednog odeljenja, vreme je da preduzmeš važne korake kako anksioznost više ne bi uticala na tvoje buduće odluke.

Vežbaj duboko disanje
Ukoliko znaš da se bliži okupljanje sa društvom ili priredba u školi, počni da vežbaš duboko disanje. Na taj način, poboljšaćeš dotok kiseonika u mozak i usporiti otkucaje srca.

Ne razmišljaj previše
“Šta ukoliko se sapletem na žurci? Šta ukoliko mi se niko ne obrati? Šta ukoliko se ne obučem kako treba?”
Tvoja anksioznost može doprineti tome da previše razmišljaš o imaginarnim situacijama, koje se najverovatnije neće ni dogoditi. No, ukoliko se određeni problem zaista pojavi – suoči se sa njim.

Seti se da nisi sama
Borba sa anksioznošću postala je toliko česta zbog pojave društvenih mreža i prezasićenja nepotrebnim informacijama. Čak 40 procenta tinejdžera u Americi ima isti problem. Možda se još neko od tvojih drugara oseća anksiozno, ali se nisi potrudila da to i primetiš.

Kreiraj listu
Napiši na papir sve potencijalne situacije u kojima smatraš da bi se osetila anksiozno, a onda ih oceni brojevima od 1 do 10. Zatim, pokušaj da postepeno i gradativno izložiš sebe zapisanim situacijama, u meri koja ti odgovara, kako bi uspela da umanjiš stres koje ti one izazivaju.

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.