Kako da preboliš vezu koja se okončala?

Slomljeno srce je nešto za šta niko od nas nije spreman i svako na to reaguje drugačije. Prekinuti kontakt sa nekim do koga ti je stalo je teško kakva god bila situacija. Bilo da se radi o vezi koja je skorije prekinuta ili o vezi koja je okončana mesecima unazad i ne možeš da je preboliš, to je u redu. Treba vremena za oporavak i evo naših sedam saveta koji mogu da ti pomognu da to prebrodiš na zdrav način.

Isplači se
Nemoj da se praviš kao da ti nije stalo. Ako prikrivaš bol samo ćeš se osećati sve tužnije i usamljenije. Plakanje nije sramotno niti pogrdno i ne bi trebalo da ti bude neprijatno što te nešto muči. Pusti suze da izađu. To je zdrav način da se oslobodiš svega negativnog.

Pričaj o tome
Poveri se drugaricama. Daj im do znanja kako se nosiš sa raskidom. Verovala ili ne, pričanjem o onome što te muči ćeš sebi olakšati i moći ćeš lakše da sagledaš celu stvar i bolje ćeš to prebroditi. Zamoli drugarice da ti pomognu da ostaneš pozitivna i da nađete zajedničke aktivnosti.

Nemoj da juriš novu vezu
Nova veza u teoriji zvuči super. Ako si sa nekim drugim nećeš ni pomisliti na svog bivšeg, zar ne? Nažalost, to ne ide tako. Zapravo ćeš sebi stvoriti više problema. Nikada nije ok da koristiš nekog drugog da bi sebi olakšala bol i nova veza uvek treba da krene of poverenja i poštovanja.

Nemoj da se svetiš
Možeš sa drugaricama da se šališ kako ćeš svom bivšem da bacaš jaja na prozore, ali ako zapravo tako nešto uradiš više ćeš sebi štetiti. Impulsivnim ponašanjem ćeš se možda u tom momentu osećati bolje, ali će te ubrzo sustići tuga i stid. Tako nešto se nikada ne završi dobro.

Ne odriči se stvari
Ne možeš da zamisliš da gledaš film u bioskopu, a da on nije tu da te grli? To ne znači da treba da otkažeš izlazak sa drugaricama da vidite onaj film koji ste tako dugo čekale. Umesto da dozvoliš da te proganjaju mesta gde ste provodili vreme zajedno, na tim mestima napravi nova, lepa sećanja kao da nikada ranije nisi bila tu. Veruj nam, lepa sećanja sa drugaricama će ti se zadržati duže nego loša sa bivšim.

Zanimaj se
Sreda je bila dan za šetnju uz sladoled, ali on više nije tu. Da li to znači da taj dan propada? Nikako! Iskoristi vreme koje sad imaš slobodno da sebi središ nokte, kreneš da gledaš onu seriju koju si odlagala ili bilo šta za šta do sad nisi imala vremena. Možda saznaš da ti je vreme samo za tebe bilo i preko potrebno.

Oprosti
Koje god bile okolnosti raskida, duguješ sebi to da mu oprostiš. Što duže zadržavaš bes to više vremena i energije u svojim mislima posvećuješ nekome ko to ne zaslužuje. Ako ti je potrebno, nađi se sa bivšim da se ispričate i kažete jedno drugom šta vam je smetalo – i onda mu oprosti. Ako ti je previše bolno da ga ponovo vidiš, napiši pismo u kom ćeš mu reći sve što te muči i baci ga nakon toga da ga ne bi iznova čitala i ponovo pokretala ta osećanja.

Ne postoji magični napitak koji popiješ da bi prebolela nekoga – ranama treba vreme da zarastu! Ako staviš flaster na posekotinu, ona neće nestati, isto tako i izbegavanje svojih osećanja ti neće pomoći da ponovo budeš srećna.

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.