Kako da smršam bez dijeta?

PROBLEM: Imam veliki problem. Visoka sam samo 150 centimetara, a imam 47 kilograma. Mama mi ne da držim dijetu, ne smem da izostavljam hleb iz ishrane, dok baka stalno sprema masnu i tešku hranu. Ja se trudim da izbegavam slatkiše i grickalice, ali jednostavno to mi ne pomaže. Često sam jako neraspoložena zbog svog problema, bojim se da ću upasti u depresiju. Molim te pomozi mi sa nekim savetima kako da se rešim viška kilograma, pogotovo zato što se bliži leto, a mene će biti sramota da se skinem u suknjice i haljinice jer sam debela. Pomagajjjjj!
Bucka

SAVET: Problemi sa kilogramima umeju tinejdžerima da zadaju velike muke, pa nas ne čudi što kažeš da si često zbog toga neraspoložena. Nisi nam napisala koliko imaš godina, pošto je to od velike važnosti u celoj priči. Ukoliko još nisi dobila prvu menstruaciju, nemaš mnogo razloga za brigu, jer kad hormoni “prorade”, tvoj organizam će sam početi da reguliše telesnu težinu. Međutim, čak i ako već imaš menstruaciju, ne preporučujemo ti da se izgladnjuješ i držiš dijete pošto se tvoje telo još uvek razvija i raste i potrebne su mu hranjive namirnice. Ono što bi trebalo da pokušaš jeste da jedeš što zdraviju hranu i da odabereš neku fizičku aktivnost koja će ti biti zabavna i uz to ti pomoći da potrošiš višak kalorija. Jedi voće i sveže povrće umesto slatkiša i grickalica, pij dosta vode, čajeva i prirodnih sokova i sigurni smo da ćeš brzo dovesti svoje telo u top-formu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.