Kako da što bezbolnije preživiš tipičan školski dan

Imaš utisak kao da se vučeš i da ti nije ni do čega? Onda su ovo pravi saveti za tebe!

Pij čaj
Sigurni smo da već znaš da kofein podstiče energiju, ali umesto kafe ili gaziranog soka odluči se za zeleni ili crni čaj.

Zgrabi mesto u prvom redu
Ukoliko svakodnevno odbrojavaš minute do kraja časa, onda bi trebalo da sediš u prvom redu. To će ti pomoći da ostaneš “budna” na času, kao i da bolje i sa više koncentracije ispratiš ono što nastavnik predaje.

Grickaj pametno
Ne možeš da zaustaviš komešanje misli u glavi? Postoji rešenje za to – borovnice! Istraživanja su pokazala da supstance koje se u njima kriju poboljšavaju krvni pritisak i time podstiču koncentraciju. Međutim, pošto je potrebno da prođe nekoliko sati dok se ne ostvari spomenuti efekat, grickaj borovnice rano ujutru.

Jedi zdravo
Ništa te neće uspavati brže od masne hrane bogate ugljenim hidratima. Kako bi svom organizmu omogućila konstantan izvor energije, odaberi obroke koji su puni vlakana, proteina i nitrata (zeleniš). Na primer, napravi sebi burito od integralne tortilje, piletine i mešanog povrća.

Prošetaj između časova
Ukoliko ti se čini kao da sati izuzetno sporo prolaze, ustani sa stolice i prošetaj do školskog toaleta ili do svog ormarića. Kada tvoje noge dotaknu pod, krv se brže transportuje do mozga, tako da postaješ osetljivija na svet oko sebe.

Piši beleške
Zapisivanje onoga o čemu profesor govori pomoći će ti da se fokusiraš na gradivo. Mada, ukoliko nisi ljubitelj pisanja, dokazano je da i škrabanje po svesci može prouzrokovati identičan efekat.

Priredila: Milica Stanojević

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.