Kako da tvoj telefon ostane brz?

Pametni telefoni su zapravo mali računari sa sopstvenim operativnim sistemom i aplikacijama. Proizvođači se trude da oni rade što bolje i što brže, ali i korisnici mogu tome da doprinesu. U slučaju Huawei telefona, sve više aktivnosti vezanih za optimizaciju preuzima operativni sistem i najnoviji EMUI interfejs. Da bismo ih što bolje iskoristili, za svakoga od nas bi bilo dobro da obrati pažnju na sledeće savete.

Aplikacije samo sa proverenih izvora

Instaliranje aplikacija isključivo sa Google Play servisa je najvažniji savet po pitanju optimalnog funkcionisanja našeg telefona i njegove bezbednosti. Kao izvor aplikacija, Google Play ima dosta očiglednih prednosti – brzo možemo da pronađemo pravi program, pre instalacije lako možemo da proverimo komentare ostalih korisnika, kao i prosečnu ocenu, a možemo da proverimo i funkcije koje određena aplikacja nudi. Svi programi koje instaliramo preko Google Play servisa će se automatski ažurirati. Nove verzije će sadržati poboljšanu bezbednost, nove funkcije, rešenje problema prethodne verzije i brže će raditi.

Autorizacija aplikacija

Čak i ako instaliramo aplikacije samo sa Google Store-a, trebalo bi da obratimo pažnju na vrstu autorizacija koje one zahtevaju. Aplikacija za kameru će sigurno tražiti pristup kameri i mikrofonu, a možda i servisu za GPS lokaciju. S druge strane, obična igrica ne bi trebalo da traži pristup funkcijama telefona. Ako ih zahteva, to je sumnjivo i najbolje je da blokirate ovu autorizaciju ili da odustanete od instaliranja te igrice.

Broj aplikacija je bitan

Jedna od glavnih prednosti pametnog telefona je mogućnost instaliranja dodatnih aplikacija. Ali svaka aplikacija utiče na sistem, zahteva ažuriranje i stvara privremene fajlove. Ako imamo suviše programa, naročito onih koje ne koristimo, to nepotrebno opterećuje sistem i zauzima memoriju. Smanjivanje broja instaliranih aplikacija će pojednostaviti upravljanje telefonom i pozitivno će uticati na kapacitet našeg urađaja. Na primer, ako testiramo nekoliko aplikacija za prognozu vremena, nakon što odaberemo omiljenu, odmah bi trebalo da obrišemo ostale.

Centar za upravljanje

Huawei telefoni poseduju specijalnu integrisanu aplikaciju za upravljanje telefonom i rešavanje problema vezanih za ,,čišćenja telefona“ i bezbednost. Ta specijalna aplikacija se zove Phone Manager. Kada je pokrenemo, telefon će skenirati svoju memoriju i odrediti šta se može optimizovati. Sve što treba da uradimo je da pritisnemo dugme Optimize i ova aplikacija će automatski obrisati privremene fajlove, zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, ažurirati bazu podataka antivirus softvera i pobrinuti se za optimalnu potrošnju baterije tako što će isključiti nepotrebne servise.
Tvoj telefon se stara o sebi

Kroz EMUI 5.1 intefejs, Huawei je predstavio inteligentno upravljenje telefonom, zasnovano na naprednoj tehnologiji mašinskog učenja. Zahvaljujući tome, telefon uči o navikama svog korisnika i prilagođava im se ne bi li obezbedio najbolji kapacitet. U praksi to znači da će telefon naučiti koje se aplikacije najčešće koriste i duže će ih čuvati u RAM memoriji, što će značajno ubrzati njihovo pokretanje. Sličan princip se primenjuje i pri upravljanju resursima procesora, kada se najzahtevnije i najčešće korišćenje aplikacije dodeljuju najbržim jezgrima procesora. Suprotno tome, manje važne aplikacije će se češće brisati iz radne memorije da bi se oslobodio prostor. EMUI 5.1 u P seriji Huawei telefona prepoznaje 85% korisnikovih aktivnosti, što rezultira skraćivanjem vremena pokretanja aplikacije za 20 do 70%, i nakon nekoliko meseci pristup fajlovima u memoriji je 50% brži.

Memorijska kartica

Pametni telefoni trenutno služe za slušanje muzike, gledanje video snimaka, fotografisanje, snimanje, i savršeni su za puštanje audio knjiga – sve to zauzima dosta memorije. Ugrađenih 64 GB u telefonu Huawei P10 bi trebalo da bude dovoljno za većinu korisnika. Ipak, ako su naše potrebe mnogo veće, da bismo izbegli neprilike sa obaveštenjem o ,,nedovoljnoj memoriji“, možemo da ubacimo dodatnu memorijsku karticu kapaciteta i do 256 GB. Time bismo premašili kapacitet mnogih laptop računara, a cena dodatne memorijske kartice je relativno niska. Najnoviji Huawei telefoni su dizajnirani da osiguraju optimalno funkcionisanje ne samo kada ih izvadimo iz kutije, već i nakon dosta meseci korišćenja, kada većina uređaja postanu primetno sporiji i počnu da nas iritiraju. Ovo optimalno funkcionisanje se postiže zahvaljujući EMUI 5.1 interfejsu sa tehnologijom mašinskog učenja, koji uči o navikama korisnika a zatim optimalno upravlja resursima ne bi li ispunio očekivanja i najzahtevnijih korisnika. Bez obzira na automatsko podešavanje, dobro je znati osnovna pravila ,,higijene“ korišćenja pametnog telefona jer dosta toga i dalje zavisi od korisnika.

Foto: Getty Images i Huawei promo

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.