Kako da znaš da li su ti grudi normalne?

Prevelike, premale ili normalne – kako izgledaju tvoje grudi? U nastavku ćemo ti otkriti šta sve treba da znaš o grudima.. 😉

Grudi – simbol ženstvenosti
Jednom mora da se desi! Svaka devojka će u toku životu postati žena. Ova promena je za mnoge devojke veliko iznenađenje. Posmatraju se u ogledalu i primećuju da se njihovo telo promenilo. Prvo što će videti je da se “tamo gore” nešto dešava: pojavile se bradavice! To znači da telo počinje da luči seksualne hormone i da se grudi postepeno razvijaju. Ono što je u početku bilo nalik zrnu graška ili lešnika, odjednom će postati velika dojka. Dok grudi ne dostignu svoju pravu veličinu proći će od dve do pet godina. Da li se tvoje dojke ne razvijaju jednako? Nemoj da brineš! Kada napuniš 18 godina, obe dojke će biti iste veličine i razlike se neće uočavati. Inače: oblik i veličina grudi su genetski određene – baš kao i boja tvojih očiju. Zato su tvoje grudi nešto jedinstveno.

Bradavice – poput dva dugmeta
Bradavice su kod svake devojke drugačije. Njihova veličina nema nikakve veze sa grudima. Tako možeš da imaš male grudi sa velikim i izraženim bradavicama, ali i obrnuto, velike grudi sa malim bradavicama.
Postoje devojke kod kojih su bradavice izuzetno osetljive i reaguju na dodir. Druge devojke su opet potpuno opuštene i neće se uzbuditi i oduševiti kada im neko dodirne bradavice.
Da li si plavuša? Onda ćeš najverovatnije imati ružičaste bradavice. Što je tvoja boja kose i očiju tamnija, to će i bradavice biti tamnije.
Bradavice mogu biti podignute i vidljive i ispod odeće. Ali otprilike kod 3% devojaka one su okrenute ka unutra. Glavni uzrok toga su kraći kanali mlečnih žlezda. Dakle, to nije ništa loše ili nenormalno.

“Krug” oko bradavica – šta je to?
On može da bude mali poput novčića ili velik kao CD. U krugu oko bradavica obično rastu dlačice. To je potpuno normalno! Ako ti se to ne sviđa, dlačice možeš da iščupaš pincetom.
Jedan mali mišić, koji se nalazi ispod kruga bradavica, reaguje na hladnoću, ali i kad se seksualno uzbudiš. Tada se krug oko bradavica sužava, bradavice se ukrućuju i smanjuju. Ono što ti na grudima izgleda kao da si se naježila, to su u stvari mlečne žlezde. One mogu da se menjaju i u drugoj polovini ciklusa (otprilike nakon ovulacije, odnosno 14 dana pre naredne menstruacije) postaju veće.

 U unutrašnjosti – šta sve čini grudi
– Masnoća: trećina grudi se sastoji iz masnoće.
– Krvni sudovi i nervni kanali su prisutni u velikom broju, a njih spaja vezivno tkivo.
– Mlečne žlezde i mlečni kanali su takođe prisutni. Oni postaju aktivni nakon porođaja, kada grudi proizvode mleko.
– U grudnom tkivu nema mišića.

Pitanja o grudima

U svetu je pre nekoliko godina odjeknula užasna vest: pevačica Sheryl Crow je obolela od raka dojke. Pre nje, istu dijagnozu su dobile i Anastacia i Kylie Minogue. To je šokiralo i uplašilo mnoge devojke. Evo nekih pitanja i odgovara na ovu temu:

* Da li ima nečeg lošeg u tome što su mi grudi napete?
Samo bez brige! Tvoje grudi rastu i menjaju se. Uglavnom su hormoni krivi za ovakve tegobe.

* Da li mlada devojka može da dobije rak dojke?
To se dešava zaista veoma retko. Nije poznat slučaj bolesti kod devojaka mlađih od 20 godina.

* Da li su možda devojke sa velikim ili malim grudima više ugrožene?
Ova bolest se javlja bez obzira na to koliko su velike i kakvog su oblika grudi.

* Da li pilula za kontracepciju može biti uzrok raka dojke?
Glupost! Naučnici nisu uočili nikakvu povezanost između antibebi pilule i raka dojke.

* Da li je bolje da moj dečko ne dira, ljubi i stiska grudi tokom seksa?
Ukoliko ti je to zabavno, tvoj dečko može to da radi koliko god poželi – ne postoji nikakva opasnost od raka dojke!

* Koliko je ishrana važna?
Zdrava ishrana pospešuje imunološki sistem, a dobrim imunološkim sistemom bićeš zaštićena od bolesti. Moraš da jedeš što više svežeg voća i povrća i da se redovno baviš sportom. Tako ćeš biti u top formi i poboljšaćeš svoje zdravlje.

* U mojoj porodici postoji neko ko je oboleo od raka dojke. Kolika je opasnost da i ja od toga obolim?
Na osnovu statističkih podataka, rizik od nastanka raka kod tebe veći je za oko 5%. Ali to su samo brojke. Ne treba zbog toga da se nerviraš! Jer stres i strah oslabiće tvoje telo i imunološki sistem. Najbolje je da od 20. godine redovno ideš kod ginekologa (najmanje jednom godišnje), da se informišeš o bolesti u tvojoj porodici i da se pregledaš. To inače možeš i sama da uradiš. Pročitaj u nastavku kako!

Kako izgleda pregled grudi

Opšta provera
Vrhovima prstiju pravi kružne pokrete oko dojke. Uradi to oko cele dojke. Pokušaj da osetiš unutrašnjost dojke.

Test bradavica
Uzmi bradavicu između palca i kažiprsta i lagano je pritisni. Pogledaj da li su se bradavice uvukle ili iz njih izlazi neka tečnost.

Spoljna zona
I sa spoljašnje strane grudi i ispod pazuha trebalo bi da potražiš otoke ili neke druge promene. Važno: ako nisi sigurna da li je sa tvojim grudima sve u redu, najbolje je da posetiš ginekologa!

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.