Kako prevazići stidljivost?

Skupi snagu i odvaži se da napokon postaneš samouverena! Evo kako…

Nije sve uvek crno! Čak i u trenucima kada si se možda osramotila pred brdom ljudi, bolje je da na stvari gledaš sa dozom humora nego smrtno ozbiljno. Zašto se za promenu ne bi nasmejala svojoj gluposti ili nespretnosti? Veruj, to uopšte nije teško, a i super deluje na duševno zdravlje. Drugi put se nasmej zajedno sa društvom na svoje blamove, ponovi ih i napravi od cele situacije show. Tako ćeš ispasti simpatična i duhovita. Ko se smeje svojim glupostima, uvek je cool i ne mora da brine da će ispasti luzer! 😉

Prvi korak! Baš zato što si poznata kao stidljiva osoba, nemoj očekivati da će drugi večno imati razumevanja za tvoje strahove. Ponekad moramo da preuzmemo inicijativu, a ovo je definitivno problem u kojem niko ne može da ti pomogne osim tebe. Zato nemoj očekivati da će te prijatelji stalno upoznavati s novim ljudima u društvu ili prenositi tvoje poruke drugima… Stisni zube i učini to sama – svaki sledeći put će biti mnogo lakše!

Pokaži ko je zvezda! Postoje trenuci kada je stidljivost najbolje sakriti. Ali, umesto da isti sekund otrčiš kući i sakriješ se pod krevet, ti duboko udahni, broji do deset i nabaci osmeh! Zamisli da si u tom trenutku poznata zvezda, priđi društvu i srdačno ih pozdravi, a nepoznatoj ekipi pruži ruku i predstavi se. Vredi se malo žrtvovati jer ćeš šarmirati sve redom!

Vežbaj pred ogledalom! Da bi nastupila samouvereno pred drugima, moraćeš malo i da vežbaš. Za to je najbolje da koristiš ogledalo. Stani ispred njega i pričaj kao da je pred tobom osoba sa kojom nameravaš da se suočiš. Počni laganim pitanjima ( “Kako si?”, “Ideš li i ti u bioskop sutra uveče?” ili “Imaš li ideju kako ćemo da prepišemo matematiku?”). Sva ta pitanjca pomoći će ti da započneš razgovor. Zamisli da ti taj neko nakon odgovora postavi pitanje, pa mu daj odgovor. Ako se zbuniš, nemoj da paničiš, duboko udahni i uz ispravku da nisi dobro čula, zamoli da ti ponovi pitanje.

I upamti, svi su ponekad stidljivi! Ne idu svima “od ruke” sve teme i situacije (samo možda bolje to kriju od tebe). Svi se nekada osećaju nelagodno, zato, samo hrabro! Čim budeš prevazišla ovu prepreku otvoriće se neki novi svet pun doživljaja i zanimljivih iskustava. 😉

Izvor: okjeok.hr/hejmagazin.rs
Foto: Guliver Thinkstock/Giphy

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.