Kako reći NE i sačuvati prijateljstvo

Moguće je, ukoliko pratite par osnovnih principa:

Proverite da li ste sve shvatili kako treba: Nesporazumi nisu retkost. Ista reč različitim ljudima može značiti različite stvari. Šta vaš prijatelj traži od vas? Proverite da li ste pravilno razumeli, i preformulišite pitanje koristeći svoje reči.

Odvojite ljude od problema: Ok, sada znate šta vaš prijatelj želi, a to je nešto na šta niste spremni. To je problem, naravno, ali i dalje ste prijatelji! Potrudite se da se problem i prijateljstvo ne pomešaju u diskusiji.

Govorite o sebi, a ne o prijatelju: Kao što možete da zamislite, reći prijatelju da treba da se stidi zato što planira nešto što nije u skladu sa vašim moralnim kodeksom ne bi unapredilo naše odnose niti ih zadržalo na sadašnjem nivou. Izbegavajte sve što može biti protumačeno kao osuđivanje.

Izgovorite jasno, čvrsto i dostojanstveno NE: Nedovršeni i nesigurni odgovori vode ka nesporazumima i lažnim nadama. On ima pravo da traži, vi imate pravo da kažete ne.

Pokušajte da uđete u srž problema i pomognete ukoliko možete: Šta je vašem prijatelju zaista potrebno?

Kažite DA na nešto drugo: Možete li da zadovoljite potrebe vašeg prijatelja na neki drugi način? Ne budite lenji, prijateljstvo je na kocki. Ovo je prilika da pokažete vašem prijatelju kako vam je stalo, iako ne možete da mu pomognete na specifičan način koji je tražio.

Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.