Kineskim učenicima odzvonilo bežanje sa časova!

Od sada škole u Kini mogu da prate gde se nalaze njihovi učenici zahvaljujući pametnim uniformama u koje su ugrađeni posebni čipovi. Na ovaj način Kinezi žele da povećaju prisutnost učenika na nastavi.

Ova implementacija, prema mišljenju kritičara i velikog broja roditelja, poprilično je zastrašujuća. S druge strane, kineski nastavnici tvrde kako pametna tehnologija kao pomoć pri praćenju kretanja učenika može biti od koristi u raznim situacijama, ne samo kada učenici beže s časova, već i u ozbiljnijim sigurnosnim situacijama.

Svaka uniforma ima ugrađena dva čipa na ramenima koji se koriste za praćenje kretanja učenika kada ulaze ili izlaze iz škole, uz dodatnu dozu softvera za prepoznavanje lica na ulazima kako bi bili sigurni da pravi učenik nosi pravu odeću.

Uniforme se mogu prati bez obzira što su opremljene pametnom tehnologijom.

Iza ove implementacije stoji tehnološka kompanija Guizhou Guanyju koja se inače bavi razvojem pametnih uniformi.

Na školskim uniformama ugrađeni su i neki dodaci. Kako piše The Verge, čipovi u uniformama navodno mogu prepoznati kada učenici spavaju na času.

Kinezi su do sada uveli korištenje pametnih uniformi u deset škola. Prvi rezultati već su pokazali kako će školske administracije uvek biti primorane da prate učenike zbog čestih bežanja s časova. Ipak, uz pametne uniforme mnogo je lakše saznati gde odlaze i šta rade kada nisu u učionici za vreme nastave.

Foto: Guizhou Guanyu Technology

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.