Četiri pokazatelja da ne znaš da primiš kompliment

“Komplimenti su ženini najbolji prijatelji” bi u našoj interpretaciji glasila ona čuvena rečenica u kojoj su umesto komplimenata pominju – dijamanti. Svakoj od nas lepa reč može da učini dan boljim i da nam podigne samopouzdanje. Pa, zašto onda ne znamo da ih primamo?

Najčešće reakcije na to kada nam neko uputi neku lepu rečenicu su rumeni obrazi, ili negiranje, ali ima još nekoliko stvari koje su tipične za devojke koje ne znaju da prime komplimente.

Misliš da te zeza

Ovo se dešava često kada misliš da osoba ima skrivene namere i da zapravo ne misli da si lepa, nego hoće da te navede da to misliš, radi šale. To je tako glupo ponašanje i nema veze sa iskrenim komplimentima koje ti daruje neko. Samo je važno da razlikuješ te dve stvari.

Uveravaš u suprotno

Neko ti kaže da “ti odlično stoje te farmerke”, a ti na to odgovaraš sa “ma daj, vidi kako sam se ugojila i široke su mi butine”. Prestani to da radiš i shvati da je lepo kada ti neko kaže nešto lepo i ne pokušavaj da ga razuveriš.

Zacrveniš se i skrećeš pogled

Ovo je tipičan govor tela osobe koja ima nisko samopouzdanje. Ti misliš da nisi dovoljno dobra, pa ti je neprijatno kada ti neko udeli komplimente. Potrudi se da ti upravo oni budu oružje za jačanje samopouzdanja i nemoj da ih “okrećeš protiv sebe”.

Kritikuješ se u sebi

Radi se o tome da nakon komplimenta, ti samu sebe kritikuješ u glavi. To je zato što imaš jako visoke standarde za samu sebe koji su verovatno dosta nerealni. Upravo zato imaš osećaj da su komplimenti lažni u poređenju sa visokim standardima koje si sebi zadala u glavi. Ako prihvatiš kompliment tada ćeš možda i shvatiti šta baš tebe čini posebnom.

Foto: Pixabay

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.